A szaúdi vezetésű koalíciót a tűzszünet megsértésével vádolják

Forrás: MTI2020. 04. 12. 21:23
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kéthetes tűzszünet megsértésével vádolta meg vasárnap a jemeni polgárháborúban a kormányerőket támogató, Szaúd-Arábia vezette nemzetközi katonai koalíciót a húszi síita lázadók szóvivője.

Mohamed Abdesz-Szalám, aki egyben a jemeni felkelők küldöttségének vezetője a béketárgyalásokon, aláhúzta, hogy a koalíció mind a földön, mind a levegőben felelős a helyzet súlyosbodásáért. „A szaúdi vezetésű koalíció által meghirdetett tűzszünet egyszerűen átverés, és félrevezeti az egész világot” – hangoztatta a libanoni al-Majádín televíziós csatornának nyilatkozva.

Jemenben 2014 augusztusa óta dúl polgárháború a húszi felkelők és a rijádi száműzetésben élő Abed Rabbó Manszúr Hádi jemeni elnökhöz hű erők között, amelyeket 2015 óta támogat a Szaúd-Arábia által vezetett koalíció.

Csütörtök délben lépett életbe a szaúdi tisztségviselők által bejelentett fegyvernyugvás, amelynek célja, hogy az ENSZ közvetítésével zajló béketárgyalásokon való részvételre ösztönözze az Irán támogatását élvező jemeni síita lázadókat, és megakadályozza az új típusú koronavírus-járvány terjedését Jemenben.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.