A teheráni brit nagykövet kiutasítását javasolta az iráni igazságügyi szóvivő

Forrás: MTI2020. 01. 14. 20:05
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Robert Macaire, Nagy-Britannia teheráni nagykövetének kiutasítását javasolta kedden Golamhosszein Eszmáili iráni igazságügyi szóvivő, amiért a diplomata az ukrán repülőgép lelövése miatt tartott kormányellenes tüntetésen vett részt az iráni fővárosban.

„Ha valaki nemkívánatos elemmé válik egy fogadó országban, akkor a nép és a kormányzat kötelessége, hogy kiutasítsák” – idézte az ISNA félhivatalos iráni hírügynökség a szóvivőt.

Eszmáili szerint a brit nagykövet elfogadhatatlan viselkedést tanúsított azzal, hogy egy törvénytelen gyülekezésen vett részt, ahol fotókat és videófelvételt is készített. Mint mondta, a bécsi egyezmény értelmében a fogadó állam indoklás nélkül kiutasíthat nemkívánatossá vált személyeket. „Ilyen esetben a küldő állam visszahívja ezt az embert” – tette hozzá.

Ahmad Alamolhoda keményvonalas álláspontjáról ismert ajatollah pedig egyenesen úgy fogalmazott, hogy a legjobb dolog, ami a brit nagykövettel történhet, ha kitoloncolják, mert különben az amerikai légicsapásban megölt Kászim Szulejmáni tábornok hívei „apró darabokra fogják aprítani”. Alamolhoda, akit az Eslahat hírportál idézett, vezeti a pénteki imádságokat a síiták kelet-iráni szent városában, Meshedben.

Robert Macaire nagykövetet rövid időre állították elő a hétvégén Teheránban, azzal a váddal, hogy részt vett egy tüntetésen. Azzal védekezett, hogy semmilyen tüntetésen nem vett részt, mindössze a lelőtt ukrán repülőgép áldozatainak emlékére tartott megemlékezésre ment el, mert brit állampolgárok is voltak köztük. Hozzátette: azt megelőzően távozott az eseményről, hogy az tüntetésbe csapott át, de a hatóságok ennek ellenére előállították.

Eszmáili kedden beszámolt arról is, hogy mintegy 30 tüntetőt őrizetbe vettek, akik az illegális megmozduláson részt vettek.

A MAU ukrán légitársaság Teheránból Kijevbe tartó járata szerda reggel, nem sokkal felszállás után zuhant le. A Boeing 737-800-as típusú gép fedélzetén 176 ember tartózkodott, valamennyien meghaltak. A repülő lelövését Irán napokig tagadta műszaki hibát valószínűsítve, és csak szombaton közölte, hogy légvédelme okozta a tragédiát – Teherán állítása szerint – tévedésből. A katasztrófa nagy nemzetközi felzúdulást keltett, és tüntetők ezrei vonultak utcára Iránban az elmúlt napokban.

Az incidenst megelőzően Irán Irakban található amerikai célpontokat támadott, válaszul arra, hogy az Egyesült Államok likvidálta Kászim Szulejmánit, a Forradalmi Gárda al-Kudsz nevű különleges egységének parancsnokát.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.