A teljes kudarc után Svédország végre szigorít

Az eddig külön utas védekezést folytató svédek egyéves késéssel hozták meg az intézkedéseket.

2021. 01. 11. 5:55
null
rhdr
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A svéd kormány járványtörvényét egy párt kivételével pénteken megszavazta a svéd országgyűlés, a Riksdag. A kabinet ezzel rendkívüli felhatalmazást kapott arra, hogy a koronavírus-járvány megfékezésére rendeleteket alkosson. A most megszavazott törvény vitája során az ellenzék csak annyit kért, kerüljön bele ellentételezés az üzleti élet szereplőinek, ugyanakkor lehetővé tették, hogy a kormány gyakorlatilag teljhatalmat kapjon járványkérdésekben.

Közel egy év után először válik büntethetővé a korlátozások megszegése pénzbüntetéssel, akár magánszemélyek esetében is, vállalkozásoknál pedig a nyitva tartás korlátozása mellett lehetővé válik az üzletek bezáratása, ha a járványhelyzet úgy kívánja, vagy ha az adott kereskedés vét a korlátozó intézkedések ellen.

Az idén szeptemberig érvényes járványügyi rendelkezések alkalmazhatók többek között edzőtermekre, üzletekre, rendezvénytermekre és a tömegközlekedésre is. Bár a kormány és a hatóságok eddig mindig a svéd alkotmányra hivatkoztak, amikor kritika érte őket amiatt, hogy gyakorlatilag nem korlátozzák az emberek mozgását (kijárási korlátozás eddig egyáltalán nem volt), most mégis lehetővé teszi a törvény, hogy korlátozza a magánéletet is. A svéd kormány felhatalmazását eddig semmilyen jogvédő vagy civil szervezet sem kritizálta.

Vásárolj egyedül! – ez a figyelmeztetés olvasható az üzlet bejáratánál
Fotó: Bugnyár Zoltán

– Már a közeljövőben alkalmazni fogjuk – mondta a miniszterelnök közvetlen a törvény megszavazása után. Ekkor már nyilván tudta Stefan Lövfen, hogy pár órával később rendkívüli sajtótájékoztatón jelenti be azokat a korlátozásokat, amelyek bevezetését a friss meghozott törvény lehetővé tette. Ezek szerint vasárnaptól az üzletekben, bevásárlóközpontokban lévők számát úgy kell meghatározni, hogy minden bent lévőre tíz négyzetméter hely jusson. A másik, eddig példa nélküli intézkedés az, hogy magánszemélyek sem jöhetnek össze nyolc főnél többen.

Meglepő módon az éttermekre, kocsmákra, amelyek eddig is nagyjából zavartalanul nyitva lehettek, nem vonatkozik a tíz négyzetméteres szabály, mindössze annyi, hogy egy asztalnál maximum négyen ülhetnek, amit eddig valójában nem szankcionáltak.

 

Az éttermekben csak négyen ülhetnének egy asztalhoz, de ennek betartatásához eddig nem volt eszköz
Fotó: Bugnyár Zoltán

Svédország eddigi teljesítménye a védekezésben kudarcok sorozata, melyet több svéd hatóság mellett a király, XVI. Károly Gusztáv is megállapított. A szomszédos skandináv országokkal összehasonlítva, melyek szociokulturálisan, közigazgatásilag és földrajzilag is nagyon hasonlóak, Svédország mutatói nagyságrendekkel rosszabbak. Míg például Finnországban millió főre vetítve 7421 koronavírusos esetet regisztráltak a járvány kitörése óta, addig ez a szám Svédországban 47987, az elhalálozások száma pedig nyelvrokonainknál 111, míg a svédeknél 924 ugyancsak egymillió lakosra vetítve.

A nagyobb városok kórházainak intenzív osztályai már decemberben megteltek. A helyzet súlyosságát jól jelzi, hogy Jönköping és Uppsala megyékben már a daganatos és az érsebészeti műtéteket is el kell halasztani, Stockholmban pedig idő előtt kénytelenek a betegeket hazaküldeni, hogy kapacitást tudjanak felszabadítani a szünet nélkül érkező újabb koronavírusos betegeknek.

A külön utas Svédország eleinte meg sem akarta igazán akadályozni a járvány terjedését, arra a feltevésre alapozva, hogy ezáltal előbb kialakul a nyájimmunitás, amely majd megvédi az embereket. Az országos főimmunológus, Anders Tegnell által hangoztatott teória őszre teljesen tarthatatlanná vált, és egyre inkább a védőoltás szükségességéről kezdtek beszélni, valamint egyre komolyabb korlátozásokat vezettek be. A szigorítások betartatásához nem nagyon volt törvényes eszköz, többnyire a közrendről és az alkoholról szóló törvényeket alkalmazták. Így tudták például bevezetni az alkoholtilalmat először este 10-től, majd december 24-től fogva este 8-tól kezdődően.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.