Svéd király: Kudarcot vallottunk a járványkezelésben

Az egyre szigorodó intézkedések is igazolják a nyájimmunitásra épülő stockholmi stratégia kudarcát.

2020. 12. 18. 19:58
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Azt hiszem, kudarcot vallottunk a Covid–19 kezelésében

– ismerte be XVI. Károly Gusztáv svéd király egy interjúban. A teljes beszélgetés ugyan csak december 21-én jelenik meg, de az előzetesen kiszivárgott részletek szerint a svéd király a karácsonyi interjúban úgy fogalmaz:

nagyon sok halálesetet szenvedett el az ország, és ez szörnyű, mindannyiunknak szenvedést okoz.

Mint arról a Magyar Nemzet is többször beszámolt, Svédország minimális állami korlátozások mellett gyakorlatilag az állampolgáraira bízta a koronavírus-járvány alakulását, a személyes felelősséget hangsúlyozva, egymás védelmezésére, távolságtartásra ösztönözve. Az ötven főnél nagyobb gyülekezések tiltásán kívül szinte minden maradt a régiben: az üzletek, iskolák, éttermek nyitva maradtak, az emberek bejártak dolgozni.

Most azonban fordulni látszik a kocka, Stockholmban ugyanis pénteken minden eddiginél szigorúbb intézkedéseket léptettek életbe a koronavírus-járvány megfékezésére.

Konkrét kijárási korlátozás és kötelező maszkviselés ugyan továbbra sincs az egyéni szabadságra oly érzékeny országban, a kormány ugyanakkor „ajánlást” fogalmazott meg a maszkok köztéri viselésére és a nem létfontosságú közintézmények is bezárnak.

– Azt tesszük, amit a világjárvány során eddig is tettünk, a megfelelő intézkedéseket hozzuk a megfelelő időben. És ez most ilyen (intézkedés) – hangsúlyozta Stefan Löfven kormányfő.

Svédország a viszonylag lazább korlátozásokkal vitatott megoldást választott a járvány elleni küzdelemben. A járvány súlyos második hullámával azonban bizonyossá vált, hogy a nyájimmunitás elérésére épülő járványkezelési stratégia nem vált be, ezért november óta folyamatosan egyre szigorúbb intézkedésekre kényszerülnek.

Stefan Löfven miniszterelnök pénteken bejelentette, hogy január 24-ig bezárják többek közt az edzőtermeket, a könyvtárakat és az uszodákat. Hozzátette, a kormány mostantól ajánlja a maszkviselést a tömegközlekedési eszközökön csúcsidőben.

A 10,3 millió lakosú Svédországban a járvány kitörése óta mintegy 367 ezer fertőzöttet regisztráltak, akik közül csaknem nyolcezren haltak bele a Covid–19 betegség szövődményeibe.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.