A tengerbe ugrottak a várakozó migránsok

Az Open Arms már 19 napja vesztegelt mintegy száz menedékkérővel a fedélzetén, arra várva, hogy kiköthessenek, bár Róma lezárta a határait a migránsokat mentő hajók előtt.

Zetelaki Réka
2019. 08. 21. 10:54
Migrants jump off the Spanish rescue ship Open Arms, close to the Italian shore in Lampedusa
Az Open Arms utasait a parti őrség kihalászta a vízből és a szárazföldre szállította Fotó: REUTERS/Guglielmo Mangiapane

Az Open Arms már 19 napja vesztegelt mintegy száz menedékkérővel a fedélzetén, arra várva, hogy kiköthessenek, bár Róma lezárta a határait a migránsokat mentő hajók előtt.

Legalább 15 ember a vízbe ugrott tegnap az Open Arms nevű spanyol mentőhajóról, miután megelégelték a várakozást a dél-olaszországi Lampedusa sziget közelében. A hajó már 19 napja vesztegelt mintegy száz menedékkérővel a fedélzetén, arra várva, hogy kiköthessenek, bár Róma lezárta a határait a migránsokat mentő hajók előtt.

Helyszíni tudósítók szerint tegnap délelőtt egy szíriai férfi ugrott be a tengerbe, és miután az olasz parti őrség kimentette, nem volt hajlandó visszatérni a hajóra, ezért végül a szárazföldre szállították. Feltehetően az ő példája motiválta társait is, számoltak be a tudósítások. A spanyol segélyszervezet korábban figyelmeztette az olasz hatóságokat, hogy a 17 fős legénység nem tudja tovább kontroll alatt tartani a helyzetet a hajón, ahol a frusztrált állapotban lévő menedékkérők feszültsége harcba torkollik. „Azok, akik a hajón vannak, szintén a vízbe ugrással fenyegetőznek” – mondta Laura Lanuza, a szervezet szóvivője. Kiemelte, szörnyűek az állapotok, a hajón maradt 83 menekült összezsúfolódva alszik a fedélzeten, és két vécén osztoznak.

Az Open Arms utasait a parti őrség kihalászta a vízből és a szárazföldre szállította
Fotó: REUTERS/Guglielmo Mangiapane

Bár több ország is jelezte, hogy hajlandóak átvenni a fedélzeten lévőket, Matteo Salvini olasz belügyminiszter továbbra is zárva tartja a kikötőket. „Nem leszünk többé Európa menekülttábora” – hangsúlyozta a kormányfőhelyettes, aki rendszeresen az embercsempészekkel való összejátszással vádolja a mentőhajókat. Bár Spanyolország bejelentette, hogy átvenné a menedékkérőket, a Proactiva Open Arms segélyszervezet szerint a helyzet már túl feszült ahhoz, hogy elinduljanak az Ibériai-félsziget felé. Madrid ezért egy hadihajót küld Lampedusa felé, amely pénteken tudja majd átvenni a migránsokat.

Bár a Földközi-tengeren alig néhány mentőhajó cirkál már, a civil szervezetek rendszeresen összeütköznek az olasz hatóságokkal. Nemzetközi jogászok szerint bár a tengerjog szerint minden hajónak kötelessége megmenteni a veszélyben lévő embereket, a legközelebbi biztonságos országba való szállítás kapcsán már nem egyértelmű a szabályozás. Az adott ország jogrendje ugyanis minősítheti bűncselekménynek az illegális határátlépésben való közreműködést.

Nyomásgyakorlás Rómára

Nem jogszerű az a magatartás, amit a civil mentőhajók folytatnak a líbiai felségvizeken – idézte Tóth Norbert nemzetközi jogászt az MTI. A jogászt annak kapcsán kérdezték, hogy a nem kormányzati szervezetek Líbia helyett Európába akarják hozni a hajóikra felvett illegális bevándorlókat. Hozzátette, a Proactiva Open Arms szervezet hajójának Spanyolország fel is ajánlotta, hogy országuk partjainál kiköthetnek, de ragaszkodnak az olasz kikötőkhöz, ami egyértelmű nyomásgyakorlás. Hozzátette, megoldás lehet Angela Merkel német kancellár javaslata, amely szerint Észak-Afrikában alakítsanak ki befogadó állomásokat, s ott vizsgálják ki az érkezők menekültügyi kérelmének jogosságát.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.