A vártnál korábban távozhat Merkel

Ismét megpályázná a kormányzó német Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöki tisztségét Friedrich Merz, aki a legutóbbi elnökválasztó kongresszuson a második helyen végzett.

2020. 02. 14. 12:27
CDU party congress in Leipzig
Az egykori frakcióvezető még nem jelentette be indulását. Nagy lépés lenne Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ismét megpályázná a kormányzó német Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöki tisztségét Friedrich Merz, aki a legutóbbi elnökválasztó kongresszuson a második helyen végzett – írták csütörtökön német lapok. A politikus környezetéből származó értesülésekre hivatkozó beszámolók szerint Fried­rich Merz elhatározta, hogy ismét megpályázza a tisztséget, és úgy érzi, hogy erős a támogatottsága a tagság kö­rében. A CDU konzervatív szárnyához sorolt politikus a Frankfurter Allgemeine ­Zeitung című lapnak nyilatkozva nem kívánta megerősíteni vagy cáfolni a sajtójelentéseket. Friedrich Merz mellett a 2018-as elnökválasztás harmadik indulója, Jens Spahn egészségügyi miniszter is jelezte, hogy érdekelheti a feladat. Az ugyancsak a konzervatív szárnyhoz sorolt és a CDU fiatal nemzedékéhez tartozó politikus hírportálokon idézett nyilatkozatában kiemelte: mindig is azt mondta, hogy készen áll személyes hozzájárulással segíteni a CDU-t, hogy az továbbra is nagy néppárt, a német politika meghatározó ereje legyen. Mint tegnapi lapszámunkban megírtuk, Friedrich Merz és Jens Spahn mellett Armin Laschet észak-rajna–vesztfáliai tartományi kormányfőt is a távozó pártelnök, Annegret Kramp-Karrenbauer lehetséges utódjelöltjeként tartják számon. A CDU liberális, leginkább Angela Merkel kancellár, volt pártelnök irányzatához sorolt politikus egyelőre közvetve sem jelezte szándékait – írja az MTI.

Az egykori frakcióvezető még nem jelentette be indulását. Nagy lépés lenne
Fotó: Reuters

Az AFP hírügynökség szerint amennyiben Friedrich Merz nyeri el a pártelnöki és a kancellárjelölti tisztséget, minden bizonnyal előrehozott választásokra kerül sor, vagyis Merkel nem töltheti ki 2021 őszéig szóló mandátumát. Merz ugyanis sosem bocsátotta meg Merkelnek, hogy 2002-ben – amikor a CDU még ellenzékben volt – a pártelnök asszony átvette a frakcióvezetői pozíciót Merztől. A 64 éves politikus nemrég bejelentette, hogy lemond a Black Rock alapkezelő németországi leányvállalatának felügyelőbizottságában betöltött állásáról, s minden erejét a politikára, illetve arra használja majd, hogy megújítsa a CDU-t. Az utóbbi hónapokban számos alkalommal bírálta a kancellárt, annak „bukott” politikája miatt.

Annegret Kramp-Karrenbauer hétfőn jelentette be, hogy nem kíván kancellárjelöltként indulni, és távozik a CDU elnöki tisztségéből. Távozásának közvetlen előzménye a Türingia tartomány helyi törvényhozásában tartott miniszterelnök-választás, amelyen a CDU helyi, tartományi szervezetének képviselői a szövetségi vezetőség iránymutatásával ellentétesen jártak el, és a választás harmadik fordulójában a liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) jelöltjére szavaztak. A párton belül és kívül is felháborodást okozott, hogy a CDU és a bevándorlásellenes AfD együtt biztosított többséget a jelöltnek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.