A világ legrangosabb biztonságpolitikai konferenciáján díjazták az NKE kutatóját

John McCain-díjjal ismerték el Mártonffy Balázst, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) tanársegédjét az 56. Müncheni Biztonságpolitikai Konferencián (MSC).

Forrás: Nemzeti Közszolgálati Egyetem2020. 02. 17. 16:51
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

John McCain-díjjal ismerték el Mártonffy Balázst, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) tanársegédjét az 56. Müncheni Biztonságpolitikai Konferencián (MSC). A biztonságpolitika legrangosabb nemzetközi fórumán átadott díjjal kiemelkedő tudományos értéknek ismerték el a szövetségi kohézió békeidőben történő csökkenésének okait vizsgáló doktori (PhD) értekezését.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Karának Nemzetközi Biztonsági Tanulmányok Tanszékén dolgozó kutató az Egyesült Államok fővárosának rangos egyeteme, a washingtoni American University nemzetközi közszolgálati karán szerzett PhD-fokozatot 2019-ben. Mártonffy Balázs Analízis paralízis: veszélyérzékelés és kohézióhiány a NATO-ban, 1960-1980 című értekezésében az észak-atlanti szövetség szervezete döntéseit elemzi. Mint rámutat: bár a nemzetközi kapcsolatokkal kapcsolatos kutatások azt mutatják, hogy a fokozott fenyegetettség érzése erősíti a szövetségesek közötti összetartást, a történelmi tapasztalatok szerint az erős fenyegetettség gyengítheti egy szövetség kohézióját.

Fotó: NKE

Mártonffy Balázs a John McCainről elnevezett elismerés első számú idei díjazottja. Az egykori szenátor nevével fémjelzett díjat minden évben a legjobb transzatlanti kapcsolatokkal foglalkozó politikatudományi disszertációk szerzőinek ítéli oda az amerikai és német egyetemi tanárokból álló szakmai zsűri. A másik győztes a svéd Oscar Jonsson, a Stockholm Free World Forum igazgató lett, aki értekezésében a háború orosz felfogását vizsgálta. A díjazottak 20 ezer euróig terjedő (6,8 millió forint) pénzjutalmat, publikációs lehetőségeket, és részvételi jogot kapnak az MSC rendezvényein. A grémium tagjai között voltak idén többek között, Andrew Moravcsik, a Princeton Egyetem professzora, valamint Eugénia da Conceição-Heldt, a Müncheni Műszaki Egyetem (TUM) dékánja.

Az 56. Müncheni Biztonságpolitikai Konferencia (MSC) mára a biztonságpolitika legfontosabb nemzetközi fórumának számít. Az idei MSC-re mintegy 500 politikai, katonai, gazdasági vezetőt, szakértőt és civil aktivistát hívtak meg.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.