Adatlopási pánik az új slágeralkalmazás miatt

Futótűzként terjed a közösségi média felületein a FaceApp nevű alkalmazás legújabb funkciója, amelynek segítségével a felhasználók megnézhetik, hogyan néznének ki például ötven év múlva.

2019. 07. 19. 10:39
null
Oroszokat sejtenek az információgyűjtés mögött Fotó: Ksinan Peter Forrás: 123RF
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Futótűzként terjed a közösségi média felületein a FaceApp nevű alkalmazás legújabb funkciója, amelynek segítségével a felhasználók megnézhetik, hogyan néznének ki például ötven év múlva. A 2017 óta működő, nemrég azonban frissített applikációban az öregítő funkció mellett számos más filter is rendelkezésre áll a feltöltött fotón szereplő személy „átformálása” céljával, szakértők szerint azonban a legnagyobb dobás mégis az, hogy a mesterséges intelligenciát használó program szokatlanul valósághű és pontos módosításokat hajt végre az arcokon. Sokakban pedig éppen az ébresztett kételyt, hogy a professzionális program – más, a FaceApphoz képest sokkal silányabb eredményt produkáló applikációkhoz viszonyítva – ingyenes.

A népszerű programmal kapcsolatos aggályok közül Joshua Nozzi Twitter-bejegyzése érte el először a felhasználók ingerküszöbét a hét elején, világszerte pánikot előidézve azzal az állításával, miszerint a program az okostelefonokon található összes képet feltölti egy felhőbe, azt pedig nem lehet tudni, ki fér az adatokhoz, írta elemzésében a The Guardian brit hírportál. Elizabeth Potts Weinstein ügyvéd pedig egy újabb Twitter-bejegyzésben arra hívta fel a figyelmet, hogy a szerződési feltételek elfogadásával a felhasználó egyúttal arra is rábólint, hogy az applikáció által tárolt adatokat bármilyen – köztük kereskedelmi – céllal is felhasználhatják.

Oroszokat sejtenek az információgyűjtés mögött
Fotó: 123RF

Az aggodalmakat tovább fokozta, hogy kiderült: a fejlesztő cég, vagyis a Wireless Lab székhelye az oroszországi Szentpéterváron található, és noha a cég azt állítja, az adatokat nem orosz szervereken tárolják, sokakban az orosz reláció elegendő volt ahhoz, hogy tömeges adatgyűjtést sejtsenek a háttérben. Chuck Schumer, az amerikai Demokrata Párt szenátusi frakciójának vezetője például tegnap már be is jelentette, hogy vizsgálatot kezdeményezett a Szövetségi Nyomozó Irodánál (FBI) a FaceApp miatt.

A The Guardian elemzése ugyanakkor szakértők értékelései és tapasztalatai után arra jut, nincs jele annak, hogy az applikációt valóban adatlopás céljával dobták volna a piacra, sőt a pánikot kiváltó Joshua Nozzi is törölte azóta tweet-bejegyzését, és elnézést kért az elhamarkodott ítéletéért.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.