Amerika harci drónokat adna el Tajvannak, Peking háborog

Kína ellenzi mindenfajta fegyver eladását a saját területének tekintett Tajvannak.

Mártonffy Attila
2020. 08. 07. 14:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Egyesült Államok tárgyalásokat folytat Tajvannal legalább négy, a legmodernebb technológiával felszerelt drón eladásáról – értesült több forrásból is a Reuters brit hírügynökség. A SeaGuardian nevű pilóta nélküli repülőszerkezetek hatótávolsága több mint tizenegyezer kilométer, azaz körülbelül harminchétszer nagyobb, mint a Tajvanban jelenleg szolgálatot teljesítő felderítő drónoké.

Mindez lehetővé teszi a sziget számára, hogy a gépekkel mélyen behatoljanak Kína területére, s különböző katonai megfigyeléseket végezzenek.

Bár az amerikai védelmi minisztérium engedélyezte az eladást, még nem biztos, hogy a drónokat fegyverekkel felszerelve szállítják. Ezenkívül még a kongresszusnak is jóvá kell hagynia a tranzakciót, ami szintén nem biztos, hogy megtörténik. Erre utal az is, hogy demokrata és republikánus szenátorok csütörtökön olyan előterjesztést tettek, amely megakadályozná a fejlett drónok exportját olyan országoknak, amelyek nem szoros szövetségesei az Egyesült Államoknak. A kivételezettek közé a NATO-tagállamok, valamint Ausztrália, Új-Zéland, Dél-Korea, Japán és Izrael tartoznak. Donald Trump amerikai elnök törekvése viszont az, hogy a lehető legtöbb országnak adjon el még több drónt.

A tajvani védelmi tárca nem kommentálta a hírt, a pekingi külügyminisztérium ugyanakkor megismételte régóta hangoztatott állásfoglalását: Kína ellenzi mindenfajta fegyver eladását a saját területének tekintett Tajvannak, illetve minden ilyen lépés a Peking és Washington közti kapcsolatok további romlásához vezetne.

 

Bár a tajvani hadsereg jól képzett katonákból áll, akik többnyire amerikai fegyverekkel és más eszközökkel vannak felszerelve, Kína számbeli fölénye elsöprő, nem beszélve arról, hogy az utóbbi években számos, saját fejlesztésű csúcstechnológiai fegyverrendszerrel látta el hadseregét a lopakodó bombázóktól kezdve a repülőgép-anyahajókig.

Tajpej még az év elején kért fegyveres drónokat Washingtontól, ahonnét a múlt héten küldték el az árlistát, ez azonban még jogilag nem kötelezi semmire az Egyesült Államokat. A korábbi eladások alapján a négy szóban forgó drón ára tartozékokkal, képzéssel mintegy hatszázmillió dollár.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.