Amerikai kémeket fogott el Teherán?

Magyar Nemzet
2019. 07. 23. 7:48
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tizenhét, az Egyesült Államoknak kémkedő iráni állampolgár letartóztatását jelentette be tegnap Irán. Többüket halálra ítélték, másokra börtönbüntetést szabtak ki.

A közlés szerint az informátorok nukleáris és katonai létesítményekben dolgoztak, és az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) számára szolgáltattak titkos információkat. Eredeti feladatuk szabotázsakciók végrehajtása volt, amelyek közül Irán szerint egyik sem sikerült. Jelezték azt is, vélhetően az USA amerikai vízumot és állást ígért a hírszerzési munkáért cserébe.

A letartóztatások tavaly és idén március között történtek. Mike Pompeo amerikai külügyminiszter tegnap visszautasította a teheráni vádakat, hozzátéve, hogy az iráni rezsimnek „hosszú története van hazugságokból” – írta az MTI. – Teljesen hamis a jelentés arról, hogy CIA-kémeket tartóztattak le – fogalmazott Donald Trump amerikai elnök.

A Teherán és Washington közötti növekvő feszültség közepette az iszlám köztársaságnak a britekkel sem felhőtlen a viszonya. Irán múlt pénteken lefoglalta a Stena Impero nevű brit tartályhajót a Hormuzi-szorosban, két héttel azután, hogy a brit haditengerészet ugyanezt tette Gibraltárnál a ­Grace 1 nevű tartályhajóval.

Ali Rabiei iráni kormányszóvivő tegnap azt mondta, legitim és jogszerű volt a Stena Impero lefoglalása, mivel a hajó a kijárati sávban próbált belépni a Hormuzi-szorosba, s nem válaszolt a figyelmeztető üzenetekre.

Londonban közölték, Nagy-Britannia nem törekszik konfrontációra Iránnal, de a nemzetközileg elismert tranzitfolyosókon legálisan közlekedő hajók elfogása elfogadhatatlan. – A brit kormány európai irányítású tengerhajózás-védelmi egység létrehozását kezdeményezi annak biztosítására, hogy a kereskedelmi hajók biztonságosan átkelhessenek ezen a létfontosságú tengeri útvonalon – jelentette be tegnap Jeremy Hunt brit külügyminiszter.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.