Ankara visszaszólt Trumpnak

A török kormány nem enged a fenyegetéseknek – szögezte le Fuat Oktay, miután Donald Trump előző nap gazdasága teljes tönkretételével fenyegette meg Törökországot.

Mártonffy Attila
2019. 10. 09. 12:20
Turkish and US army attend first ground patrol at the Northern Syria
Török helikopterek lebegnek Észak-Szíria felett. A látvány rendszeressé válhat Fotó: MTI/EPA/Sedat Suna
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A török kormány nem enged a fenyegetéseknek – szögezte le Fuat Oktay török alelnök tegnap, miután Donald Trump amerikai elnök előző nap gazdasága teljes tönkretételével fenyegette meg Törökországot, amennyiben általa megengedhetetlennek ítélt lépéseket tesz Szíriában. Fuat Oktay a török elnök, Recep Tayyip Erdogan többször hangoztatott véleményét megismételve hangsúlyozta: ha Törökország biztonsága forog kockán, maga határozza meg, hogy milyen utat választ.

A szír állami televízió beszámolója szerint a török légierő hétfő este csapást mért az Ankara által terroristának tartott Népvédelmi Egységek nevű kurd milíciát is magába foglaló Szíriai Demokratikus Erők északkelet-szí­riai főhadiszállására. Ezzel megkezdődött a Recep Tayyip Erdogan által még a hét végén bejelentett török katonai beavatkozás Szíriában, ám a hétfő esti támadás tényét sem török forrás, sem a nagyobb nyugati hírügynökségek nem erősítették meg. A török kormány szerint a Népvédelmi Egységek a törökországi kurd szakadár fegyveresek szövetségese, így nemzetbiztonsági fenyegetést jelent. Fuat Oktay a távirati iroda beszámolója szerint tegnap kiemelte: Törökország semmi esetre sem fogja hagyni, hogy „terrorállam” jöjjön létre délkeleti határa mentén.

Török helikopterek lebegnek Észak-Szíria felett. A látvány rendszeressé válhat
Fotó: MTI/EPA/Sedat Suna

A Szíriai Demokratikus Erők volt az utóbbi években Washington legszorosabb helyi szövetségese az Iszlám Állam felszámolásában. Az amerikai erők még hétfőn kezdték meg a kivonulást Északkelet-Szíriából, miután Washington bejelentette: nem bonyolódik bele szíriai szövetségese, a helyi kurd fegyveres koalíció ellen indítandó, általa egyébként nem helyeselt török hadműveletbe. Donald Trump amerikai elnök gazdasága teljes tönkretételével és megsemmisítésével fenyegette meg Törökországot, amennyiben Ankara olyan lépést tesz Szíriában, amelyet „személye kimagasló és páratlan bölcsessége alapján megengedhetetlennek ítél”.

Az elnök tegnapi Twitter-üzenetében közölte, hogy nem hagyják magukra a szíriai kurdokat, Washington anyagi eszközökkel és fegyverekkel támogatja őket. Trump ugyanakkor nagyon jónak minősítette az amerikai–török viszonyt, kiemelve a jó kereskedelmi kapcsolatokat, megemlítve azt, hogy a szíriai Idlíb tartományban török segítséggel sikerült életeket menteni, és Ankara segített abban is, hogy Andrew Brunson amerikai lelkipásztor épségben visszatérhessen az Egyesült Államokba.

Tegnap Irán is tiltakozott a török katonai akció ellen, Mohamed Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter Szíria integritásának és szuverenitásának tiszteletben tartását sürgette. Oroszország ugyancsak reményének adott hangot, hogy Törökország tiszteletben tartja Szíria területi épségét.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.