Ausztrália a Google-tól is megvédi az őslakosok szent hegyét

Az Ulurut tavaly októberben zárták le a turistaforgalom elől.

Mártonffy Attila
2020. 09. 25. 10:08
null
Az Uluru szent az őslakosok körében.
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ausztrál nemzeti parkok felügyelete arra kérte a Google-t, hogy távolítsa el térképszolgáltatási alkalmazásából az Uluru, az őslakosok szent hegyének tetejéről készült fényképfelvételeket. A hatalmas monolitikus sziklát tavaly októberben zárták le a turistaforgalom elől, de még számtalan, a látogatási tilalom előtt készült fotót lehet találni a keresőmotor jóvoltából, sőt még egy 2018-as Street View felvétel is akad a kínálatban. A Parks Australia a CNN amerikai hírtelevízió szerint azután fordult a technológiai cég ausztráliai irodájához, hogy az Uluru-Kata Tjuta Nemzeti Parkban található, korábban Ayers Rockként ismert hegy hagyományos tulajdonosai, az anangu törzs kifejezetten kérte a felhasználói képek eltávolítását a nemzeti park filmezési és fényképezési szabályzata alapján.

A szent Uluru szikla

A hegymászási tilalmat az váltotta ki, hogy naponta akár több száz látogató is felkapaszkodott a szikla lapos tetejére,

s ezzel nagy mértékben erodálta a hegyoldalt, nem beszélve az eldobált hulladékról és a környező vízlelő helyek szennyezéséről.

 

A Google jelezte, hogy azonnal eltávolította a hegytetőről készült felvételeket, ennek ellenére tegnap még számos ilyen fotó látható maradt a Google Maps platformján.

Az anagulu nép 1985-ben kapta tulajdonba az Uluru-Kata Tjuta Nemzeti Parkot, s az őslakosok ez időtől harcolnak szakrális hegyük megmászása ellen. Az Északi terület territóriumban található Alice Springs várostól 450 kilométernyire fekvő szent hegy ma az UNESCO világörökségének a része.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.