Az al-Kaida terrortámadásokra készül Franciaországban

Bürokratikus csapda miatt nem tud új lakókat regisztrálni Spanyolország legkisebb falva · Elszabadult a pokol a dél-afrikai krízis során · Katalónia nem szünteti meg a korlátozásokat a nyár hátralévő részében · Az al-Kaida terrortámadásokra készül Franciaországban, a prefektusok óvatosságra intik a franciákat.

Magyar Nemzet
2021. 07. 23. 17:58
null
Párizs, 2017. április 21. Rendõr szalad a párizsi Champs-Élysées sugárúton, ahol lövöldözés történt 2017. április 20-án. A támadásban egy rendõr meghalt, két másik súlyosan megsérült. A támadót agyonlõtték. A rendõrség szerint nagyon valószínû, hogy terrorcselekmény történt. (MTI/EPA/Etienne Laurent) Fotó: Etienne Laurent
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bürokratikus csapda miatt nem tud új lakókat regisztrálni Spanyolország legkisebb falva

Két évvel a helyi választások után sem neveztek ki önkormányzati titkárt a toledói Illán de Vacas élére, emiatt azonban a település polgármestere nem tudja végrehajtani a legalapvetőbb eljárásokat, például a lakcímbejelentéseket sem. A faluvezető, szembesülve a helyzettel, a Kasztília-La Mancha-i közigazgatási elnökhelyetteshez fordult segítségért, de egyelőre senki nem foglalkozik az apró falu ügyével. Illán de Vacasnak az 1800-as években volt a legtöbb lakója, akkor 248 fő lakott ott. A 20. század első felében a lakosság száma a felére csökkent, jelenleg pedig már csak négy ember él ott, közülük háromnak van lakcímkártyája. Az elmúlt időszakban a vidékfejlesztési projekteknek köszönhetően többen adták be lakcím iránti igényüket, de egyelőre nem kapnak hivatalos papírt arról, hogy ott élnek. A polgármester szerint a falunak van jövője: lakásépítési projektekkel számolnak és egy hidrogéngyár felépítésére is pályáztak, ám a bürokratikus csapda miatt jelenleg nem jogosultak támogatásra sem és a következő népszámláláson gyakorlatilag lakót sem tudnak felmutatni, ha a helyzet a nem változik.

Forrás: Sur

Elszabadult a pokol a dél-afrikai krízis során

A Dél-afrikai Köztársaság volt elnöke, Jacob Zuma ellen még 2018-ban indult bírósági eljárás korrupció vádjával. A dél-afrikai bíróság idén júliusban hirdette ki a Zuma ügyében meghozott ítéletét, amely 15 hónap letöltendő börtönbüntetésre kötelezte a volt elnököt. Az ítélet kihirdetése és Zuma bebörtönzése után azonban elszabadult az erőszak az országban: a johannesburgi és a KwaZulu-Natal régiókban több milliárd eurónyi anyagi kárt okoztak az utcákon tomboló és az üzleteket, bevásárlóközpontokat, raktárokat teljesen kifosztó randalírozó tömegek. A dél-afrikai ország vezetése több ezer katonát vetett be a rend helyreállítására. Csak KwaZulu-Natal tartományában 1400 bankjegy-automatát, valamint 300 bankot és postahivatalt fosztottak ki, 90 gyógyszertárat pedig földig romboltak. A rendbontások miatt – eddig – 337 ember halt meg. A halálesetek egy része a fosztogatásokban kialakult tülekedésben történt, sokakat a vandalizmus közben dobált tárgyak öltek meg, illetve többen lelték halálukat a felgyújtott épületekben. A fosztogatások miatt élelemhiány alakult ki az ország két régiójában, amelyet a dél-afrikai kormány hatósági élelemosztással próbál enyhíteni.

Forrás: Franceinfo

Katalónia nem szünteti meg a korlátozásokat a nyár hátralévő részében

A régió kormánya csütörtökön közölte: mivel a fertőzöttek száma nem csökken, a kórházakon lévő nyomás viszont napról napra nő, ezért nem fogják megszüntetni a korlátozó előírásokat. Ennek jegyében újabb egy hétre meghosszabbították az éjszakai kijárási tilalmat, mely most már még több katalán régiót érint, összesen 165-öt. Emellett érvényben marad a tízfős találkozói limit is és minden vendéglátóhelynek, üzletnek be kell zárnia éjjel fél 1-kor. Valencia kormánya sem lazít: augusztus 16- ig meghosszabbodott az éjszakai kijárási tilalom, mely mostantól még több várost érint. A dél-spanyol Andalúzia, valamint Navarra, Aragónia és Asztúria is kérvényezte az emberek szabad mozgásának korlátozására irányuló tiltás bevezetését, de a helyi bíróságok döntéshozatala rendkívül lassú. Spanyolországban folyamatosan emelkedik a százezer lakosóra jutó betegszám, már 660 főnél jár. Katalóniában a legrosszabb a helyzet, ahol ennek majdnem a dupláját regisztrálják, ugyanis 1210 beteg jut százezer emberre.

Forrás: RTVE, La Vanguardia, EL MUNDO

Az al-Kaida bejelentette: terrortámadásokra készül Franciaországban, a prefektusok óvatosságra intik a franciákat

Az al-Kaida újabb videóüzenetben fenyegette meg Emmanuel Macron köztársasági elnököt és annak belügyminiszterét, Gérald Darmanint. A terrorszervezet a videót július 15-én tette közzé saját médiaügynökségén keresztül. A fenyegetés kiváltó oka továbbra is Franciaország és Emmanuel Macron közismert álláspontja a Mohammed-karikatúrák (szabad) publikálásával kapcsolatban.

A belügyminisztérium ezért július 21-én sürgős üzenetben arra szólította fel Franciaország megyei prefektusait, hogy a fenyegetés miatt a prefektúrák egész nyáron tartsák a legmagasabb szinten a terrorkészültséget. A belügyminisztérium kabinetfőnöke, Pierre de Bousquet szerint komolyan kell venni a fenyegetést, mert ugyanolyan támadássorozatban végződhet, mint amilyet a Charlie Hebdo elleni merénylet tárgyalása idején követtek el Franciaország ellen 2020 őszén. Idén szeptemberben ugyanis megkezdődik Párizsban a 2015. novemberi terrortámadások vádlottjainak a tárgyalása is.

Forrás: Le Parisien

Borítókép: Rendőr szalad a párizsi Champs-Élysées sugárúton, ahol lövöldözés történt 2017. április 20-án (MTI/EPA/Etienne Laurent)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.