Az amerikai birodalomnak üzent a venezuelai elnök

Irán öt, összesen 1,53 millió hordó üzemanyagot szállító tartályhajót indított Venezuelába.

Munkatársunktól
2020. 05. 26. 9:12
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nicolás Maduro venezuelai elnök védelmébe vette országának azt a jogát, hogy szabadon kereskedhessen a világ tengerein és égboltjain, s üdvözölte, hogy hétfőn megérkezett Venezuela vizeire az egyik iráni tartályhajó. Irán öt, összesen 1,53 millió hordó üzemanyagot szállító tartályhajót indított Venezuelába. Maduro köszönetet mondott Haszan Róháni iráni elnöknek. Hangsúlyozta: a szállítmányról együttműködési megállapodás van két olyan „békeszerető ország” között, amely a saját fejlődési útját járja. – Lázadó népek, forradalmi népek vagyunk (...), soha nem fogunk térdre borulni az észak-amerikai birodalom előtt – szögezte le Maduro. Róháni szombaton óva intette az Egyesült Államokat attól, hogy megtámadja a Karib-tengeren át Venezuelába közlekedő iráni tartályhajókat. – Ha az amerikai­ak problémákat okoznak tankereinknek a Karib-tengeren vagy bárhol másutt a világon, mi is problémákat fogunk okozni nekik – figyelmeztetett.

Iránnak és Venezuelának szorosak a kapcsolatai, és összeköti őket az is, hogy hasonlóan ellenségesen viszonyulnak Washingtonhoz – emlékeztet az MTI. Venezuela rendelkezik a legnagyobb nyersolajkészlettel a világon, de a termelése zuhanórepülésben csökken, az üzemanyaghiány csak tovább súlyosbodott a koronavírus-világjárvány idején. Caracas szerint az amerikai büntetőintézkedések miatt következett be az összeomlás, Juan Guaidó, az ellenzék vezetője szerint a hibás politika, a beruházások hiánya és a korrupció a kiváltó ok.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.