Az amerikai külügyminiszter helyettese lett az eddigi észak-koreai különmegbízott

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter helyettese lett Stephen Biegun, a tárca eddig észak-koreai ügyekkel foglalkozó különmegbízottja – jelentette be az amerikai külügyi tárca csütörtökön délután, miután a szenátus megszavazta Biegun jelöltségét.

Forrás: MTI2019. 12. 20. 7:41
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az új külügyminiszter-helyettes a kinevezése után is ellátja az észak-koreai különmegbízotti feladatokat. Az 56 éves új kormánytagot 90 szenátor szavazta meg és csak hárman ellenezték a kinevezését.

Stephen Biegun 2018-ban csatlakozott az amerikai kormányzati munkához. A Ford óriásvállalat nemzetközi ügyekért felelős alelnöke volt, de korábban, George W. Bush elnöksége idején az elnök nemzetbiztonsági csapatának munkatársaként is dolgozott.

Több konzervatív politikus külpolitikai tanácsadójaként is elismerést vívott ki. Bár az amerikai-észak-koreai tárgyalások jelenleg megfeneklettek, elemzők kiemelik Biegun komoly és határozott diplomáciai lépéseit.

Az új külügyminiszter-helyettes csütörtökön zárja a Dél-Koreát, Japánt és Kínát érintő körútját. Biegun elődje, John Sullivan az Egyesült Államok új oroszországi nagykövete lett.

Az amerikai képviselőház megszavazta az új észak-amerikai szabadkereskedelmi egyezményt

Az amerikai képviselőház elsöprő kétpárti támogatással csütörtökön megszavazta az új észak-amerikai szabadkereskedelmi egyezményt (USMCA).

Az első kommentárok arra hívják fel a figyelmet, hogy a képviselőház azt követően szavazta meg a Donald Trump amerikai elnök sikerét jelentő kereskedelmi megállapodást, hogy egy nappal korábban, szerdán a demokrata törvényhozók megszavazták az elnök elleni alkotmányos felelősségre vonási eljárást (impeachment).

A 385:41 arányban elfogadott kereskedelmi megállapodás a korábbi, Észak-amerikai Szabadkereskedelmi Egyezményt (NAFTA) váltja fel, elemzők szerint annak újabb, az Egyesült Államok számára is kedvezőbb változata. A NAFTA felmondását és az Egyesült Államok, Kanada és Mexikó közötti új egyezmény megtárgyalását Donald Trump még a 2016-os választási kampányában ígérte meg. A megállapodást tavaly megkötötték, de a demokrata többségű amerikai képviselőház csak néhány változtatás végrehajtása után szavazta meg csütörtökön.

A módosításokkal kiegészített új egyezményt a múlt héten írta alá Robert Lighthizer, az Egyesült Államok kereskedelmi főtárgyalója a mexikói és a kanadai kormány képviselőivel. Korábban a legnagyobb amerikai szakszervezeti szövetség, az AFL-CIO, valamint az Egyesült Államok Kereskedelmi Kamarája is támogatásáról biztosította az új egyezményt.

A voksolás után demokrata párti és republikánus képviselők egyaránt elégedetten nyilatkoztak. Kevin McCarthy, a republikánus frakció vezetője újságíróknak úgy fogalmazott: „a kritikusok azt mondták, ezt nem lehet megcsinálni, de aztán ő (Donald Trump) elérte, hogy megcsinálják. Íme, egy újabb ígéret, amely valóra vált, egy újabb ígéret, amelyet betartott”.

John Lewis, georgiai demokrata párti képviselő azt hangsúlyozta, hogy 26 évvel ezelőtt „minden porcikájával tiltakozott a NAFTA ellen”, de – mint fogalmazott – soha nem gondolta volna, hogy „eljön a nap, amikor lehetőségünk adatik kijavítani a korábbi hibákat”.

A megállapodást még a szenátusnak is meg kell szavaznia, hogy azután Donald Trump aláírásával törvényerőre emelhesse.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.