Az arabokkal együtt állítanánk meg a migrációt

Az európai–arab partnerség elmélyítése érdekében először rendezik meg állam- és kormányfők részvételével az EU és az Arab Liga találkozóját.

2019. 02. 23. 7:44
-
A terrorellenes harc és az illegális bevándorlás okozta problémák állnak majd a tanácskozás fókuszában Fotó: MTI/EPA/Mohamed Hoszam
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Arab Liga és az EU első csúcstalálkozójának zárónyilatkozatát megvétózó Magyarország miatt döntött úgy az EU Tanácsának soros elnökségét betöltő Románia, hogy a tervezetből kikerül az ENSZ migrációs paktumára való utalás – tudta meg lapunk. A Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatása szerint az egyiptomi csúcs közös nyilatkozatának tárgyalása már a zárószakaszban tart.

Az európai–arab partnerség elmélyítése érdekében először rendezik meg állam- és kormányfők részvételével az EU és az Arab Liga találkozóját, a vasárnap kezdődő konferenciára mindkét blokk nagy elvárásokkal érkezik az egyiptomi Sarm es-Sejk üdülőközpontba. A hivatalos tájékoztatás szerint az ülés célja olyan regionális kérdések megvitatása, amelyekkel mind Európának, mind az arab világnak szembe kell néznie, ezek között említve a béke, a stabilitás és a biztonság megteremtését próbára tevő kihívásokat.

Lapunk megkeresésére az Egyiptomi Arab Köztársaság budapesti nagykövetsége tudatta: bár a kétnapos programon a tervek szerint számos téma terítékre kerül, a hangsúly egyértelműen a terrorellenes harcra és az illegális migráció okozta regionális problémákra és együttműködési lehetőségekre fog helyeződni. A külképviselet szerint a hétfői zárt ülés elsősorban a szíriai és a líbiai helyzet közös kezelésének lehetséges módozataira kíván összpontosítani, a fórum pedig kiváló lehetőséget biztosít az uniós, illetve az Arab Ligát alkotó 22 észak-afrikai és közel-keleti országnak, hogy ismertessék álláspontjukat az aggodalomra okot adó témákban.

Kérdésre válaszolva az egyiptomi nagykövetség tudatta: noha az arab országok különbözően élik meg a regionális konfliktusokat (Egyiptom maga például több mint 550 ezer szí­riai menekültnek ad otthont a közel ötmillió, más környező országokból érkező menedékkérőkön túl), a terrorellenes harc és az illegális migráció elleni együttműködés kérdésében egyetértés van az államok között.

A terrorellenes harc és az illegális bevándorlás okozta problémák állnak majd a tanácskozás fókuszában
Fotó: MTI/EPA/Mohamed Hoszam

A közös célok ellenére a csúcsot előkészítő, február eleji miniszteri találkozón a részt vevő országok nem tudtak megegyezni a csúcstalálkozón aláírandó zárónyilatkozat szövegében, a magyar fél ugyanis – egyedüliként – megvétózta azt, mert a dokumentum az ENSZ migrációs paktumára hivatkozott. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter ugyanakkor ezzel kapcsolatban a hét elején jelezte: a hazánkat Egyiptomban képviselő Orbán Viktor miniszterelnök mégis hajlandó aláírni a dokumentumot, mert a szövegből kikerült az utalás az ENSZ menekültügyi csomagjára.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.