Az egészségügyi miniszter lesz Macron pártjának jelöltje a párizsi önkormányzati választáson

Forrás: MTI2020. 02. 16. 19:45

„A győzelemért indulok” – írta közleményében a tárcavezető, aki jelöltsége miatt este kilépett a kormányból. „Szeretem Párizst, jól ismerem, itt születtem, mindig is itt éltem, és úgy vélem, sokat tudok adni azoknak, akik, mint én, itt élik a hétköznapjaikat” – tette hozzá.

Tárcája élére Emmanuel Macron államfő Olivier Véran orvost nevezte ki, aki eddig kormánypárti parlamenti képviselőként politizált.

Jóllehet Párizsban Macron pártja a legnépszerűbb, a március 15-én és 22-én esedékes önkormányzati választásokat megelőző felmérések szerint Benjamin Griveaux 16 százalékos támogatottsággal csak a harmadik helyen állt Anne Hidalgo jelenlegi szocialista polgármester (23 százalék) és Rachida Dati, a jobbközép Köztársaságiak (20 százalék) jelöltje mögött.

A Köztársaság Lendületben kormánypárt párizsi jelöltállítása ugyanis hét hónapja botrányba fulladt, amikor Cédric Villani matematikus nem fogadta el, hogy a pártvezetés nem őt, hanem Griveaux-t indította a városvezetésért folytatott versenyben, és független jelöltként ő is beszállt a versenybe. A kormánypárti szavazók ezért megosztottak voltak a magukat mindketten Macron-párti jelöltnek tartó Griveaux és Villani között, és a versengés a hagyományos bal- és jobboldali jelöltek kiemelkedését eredményezte a kampány során.

Griveaux azért mondott le pénteken a jelöltségről, mert egy portál közzétette egy szexuális tartalmú, 2018. májusi üzenetváltását egy ismeretlen nővel, és a nőnek küldött üzenetei között egy pornográf jellegű felvétel is volt magáról.

Griveaux szombaton feljelentést tett ismeretlen tettes ellen magánéletének megsértése miatt. Ügyvédje, Richard Malka az LCI hírtelevízióban azt mondta: a feljelentés az eredeti felvételt közzétevőn kívül mindenkire vonatkozik, aki a videót terjesztette. Ez a bűncselekmény Franciaországban 60 ezer eurós pénzbüntetéssel és két év szabadságvesztéssel sújtható.

A felvételt közzétevő orosz performanszművészt és barátnőjét, Alexandra de Taddeo ügyvédet szombat este őrizetbe vette a francia rendőrség magánélet megsértésének és az érintett hozzájárulása nélkül készült szexuális tartalmú felvételek közzétételének gyanúja miatt. Az ügyészég feltételezése szerint a 29 éves ügyvédnő volt a szexuális üzenetek címzettje.

Benjamin Griveaux visszalépése a főpolgármester-jelöltségtől politikai sokkot váltott ki Franciaországban. A 42 éves politikus a kezdetektől Macron legfőbb politikai szövetségesének számít, főpolgármester-jelöltsége előtt ő volt a kormány szóvivője. Párizs elhódítása a baloldaltól a kormánypárt egyik legfőbb célja.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.