Az egyesült ellenzék vezet az albániai választásokon

Az új kormány egyik legfontosabb feladata a 2400 halálos áldozatot követelő járvány leküzdése lesz.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 04. 25. 22:25
null
Tirana, 2021. április 25. Lulzim Basa, az ellenzéki Demokrata Párt (PD) vezetõje mutatja a gyõzelem jelét, amint leadja szavazatát egy tiranai szavazóhelyiségben 2021. április 25-én, az albán parlamenti választások napján. MTI/EPA/Malton Dibra Fotó: Malton Dibra
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az egyesült ellenzék vezet a vasárnapi albániai parlamenti választásokon az Ora News televízió által készített exit poll felmérés szerint. A jelentés szerint ismét a kormányzó, Edi Rama miniszterelnök vezette Szocialista Párt (PS) lesz a legerősebb formáció a parlamentben várhatóan a szavazatok 46 százalékával. Az ellenzéki, Lulzim Basha vezette Demokrata Párt (PD) a felmérés szerint 44, szövetségese, az Ilir Meta államfő vezette Szocialista Mozgalom az Integrációért (LSI) párt várhatóan 6 százaléknyi szavazatot kap. A 140 parlamenti képviselői helyért 12 párt szállt harcba.

A hivatalos eredményeket várhatóan a jövő héten közlik.

Lulzim Basha mutatja a győzelem jelét, amint leadja szavazatát egy tiranai szavazóhelyiségben
Fotó: MTI/EPA/Malton Dibra

Az ellenzék egyik fő érve a kormányváltás mellett, hogy meg kell szüntetni az Albániában az élet szinte minden területét átszövő korrupciót. A 2,8 millió lakosú földközi-tengeri országot 2014-ben tagjelöltként ismerte el az Európai Unió, de a tényleges csatlakozás még messze van a szervezeten úrrá lett bővítési fáradtság és az albániai reformok lassúsága miatt. A 27-ek mindenekelőtt az igazságügyi rendszer megújítását várják el az albán kormánytól, és azt, hogy lépjen föl határozottabban a szervezett bűnözéssel szemben.

– Az uniós érdek csupán annyi, hogy stabil, az integrációt folytató kormány alakuljon. Kampányukban a miniszterelnök-jelöltek egyaránt a csatlakozás felgyorsítását ígérték – értékelte korábban lapunknak az albán választások tétjét uniós szempontból Németh Ferenc, a Külügyi és Külgazdasági Intézet kutatója.

Edi Rama miniszterelnök és felesége távozik egy tiranai szavazóhelyiségből
Fotó: MTI/EPA/Malton Dibra

A parlamenti választások után megalakuló új kormány előtt álló két legfontosabb azonnali feladat az eddig 2400 halálos áldozatot követelő koronavírus-járvány leküzdése és a 2019. november végi, pusztító erejű földrengés utáni újjáépítés befejezése lesz. A természeti katasztrófában 51 ember vesztette életét, és csaknem 12 ezer ház vált lakhatatlanná.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.