Az életmód sebezhetővé tesz

A koronavírussal szemben senki sem védett, bárki megkaphatja. Az Egyesült Államok statisztikái azonban azt mutatják, hogy az afroamerikaiak nagyobb valószínűséggel halnak meg a betegségben, mint a fehérek. A lehetséges okokat a Sciencenews.org portálon megjelent elemzés taglalja.

2020. 04. 16. 12:52
null
Sokan küzdenek magas vérnyomással, cukor- és szívbetegséggel Fotó: MTI/AP/Morry Gash
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Egyesült Államokban mutatták ki a legtöbb koronavírussal fertőzött embert. Megannyi szempont alapján szűrik az elhunytak adatait, azonban csak néhány állam és megye tünteti fel az érintettek származását. Egy, a tizennégy állam statisztikáját összegző jelentés szerint a kórházban ápolt koronavírusos betegek 33 százaléka afro­amerikai, ugyanakkor közülük kerül ki a betegségben elhunytak 42 százaléka – miközben a teljes lakosságon belül nagyjából 15 százalékot képviselnek. A déli államokban ennél is rosszabb a helyzet, Louisiana és Mississippi területén az afroamerikaiak az ismert Covid–19-halálesetek több mint 65 százalékát teszik ki, míg Illinois államban ez a szám 43 százalék.

A Sciencenews.org portálon publikált elemzés három alapvető okkal magyarázta az afroamerikaiak kiugró halálozási rátáját. Az egyik, hogy más népcsoportokhoz viszonyítva az érintettek nagyobb valószínűséggel találkoznak a kórokozóval. A koronavírus a tünetek megjelenése előtt is nagyon virulens, éppen ezért kell a lehető legtöbb embernek minimalizálnia a személyes kontaktusokat. A társadalom működése mégsem állhat le, sokaknak ilyen körülmények között is dolgozniuk kell. Az Egyesült Államok belbiztonsági minisztériuma a kritikus fontosságú munkavállalók között említi a gondozókat, a pénztárosokat, a vízszolgáltató cégek munkatársait, a mezőgazdasági dolgozókat, illetve a tömegközlekedési dolgozók sem maradhatnak otthon, márpedig az előbb felsorolt szakmákban nagyon sok afro­amerikai dolgozik. Ugyanakkor a feketék között viszonylag kevés, aki a képzettségének köszönhetően távmunkával is el tudja látni a feladatát. Érdekes adat, hogy a városi lakosok körében az afroamerikaiak 34 százaléka rendszeresen használja a tömegközlekedést, szemben a fehérek 14 százalékával. Azaz az előbbiek gyakrabban kerülhetnek fertőzött személy közelébe.

Sokan küzdenek magas vérnyomással, cukor- és szívbetegséggel
Fotó: MTI/AP/Morry Gash

A feketék többsége rossz anyagi körülmények között, az országos átlagnál zsúfoltabb lakásokban él. A népszámlálási adatok azt mutatják, hogy az afro­amerikaiak ötöde, a fehérek tizede szegénységben él. A rosszabb anyagi helyzet logikus következménye a rosszabb egészségi állapot. Nagyon sokan küzdenek magas vérnyomással, cukor- és szívbetegséggel. Az amerikai szívszövetség szerint az afroamerikaiak több mint negyven százalékának magas a vérnyomása – a fehér amerikaiak harmada küzd ezzel a kórral. A kedvezőtlen egészségügyi paraméterek egyik magyarázata, hogy az afroamerikaiak az országos átlagnál jóval nagyobb arányban élnek szennyezett levegőjű területeken. A légszennyezés krónikus egészségi problémákkal áll összefüggésben, ideértve az asztmát, a szív- és érrendszeri betegségeket. A kutatók egyebek mellett azt is vizsgálják, miért rosszabb a lerobbant lakótelepeken élők egészségi állapota. Az okok nem egyértelműek, de az adatok alapján ha valaki rossz környékről jobb környékre költözik, érezhetően javul az egészségi állapota. – Az összes összetevő azt segíti, hogy ez a világjárvány éles faji és osztálybeli egyenlőtlenséghez vezessen – mondta Robert Sampson, a Harvard Egyetem szociológusa.

Az afroamerikaiak nagyobb arányú halálozásában szerepet játszhat, hogy mivel kevesebben fizetik az egészségbiztosítást, ritkábban mennek orvoshoz. Szűrésre is kevesebben járnak, ennek következtében gyakrabban kerülnek kórházba asztmával, cukorbetegséggel, szívbetegséggel és műtét utáni szövődményekkel. A szakemberek szerint jobban kellene koncentrálni azon közösségekre, amelyek különösen érzékenyek lehetnek a Covid–19-re. Az amerikai portálon megjelent írás arra is felhívta a figyelmet, hogy ahol sok az erőszak, ahol sokan élnek szegénységben, azokban a városrészekben a koronavírus áldozatainak száma is magas. A veszélyeztetett közösségek azonosításával, a védőfelszerelések és mobil klinikák helyszínre telepítésével a vírussal összefüggésbe hozható halálesetek száma csökkenthető lenne.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.