Az elitek vakok, a politikusok buborékban élnek

Gyakorlatilag a semmiből tört fel egy év alatt a nagy pártok közé a jobboldali Vox Spanyolországban, ahol a hónap végén tartanak választásokat. A párt ideológusa, Rafael Bardají lapunknak arról beszélt: ennek oka, hogy egyedül ők mennek szembe a politikai korrektséggel, miközben az ország valódi problémáiról beszélnek. A korábbi nemzetbiztonsági tanácsadó kiemelte, azonos kihívásokat lát Európa más államaiban, így Magyarországon is. A Vox nem ért egyet azzal, hogy felfüggesztették a Fidesz európai néppárti tagságát azért, mert a magyar kormánypárt megvédte nemzeti érdekeit. Bardají ellenzi a brüsszeli szervek működését, és eltörölné az Európai Parlamentet is.

Zetelaki Réka (Madrid)
2019. 04. 18. 17:05
null
Rafael Bardají: Elleneztük a Fidesz néppárti felfüggesztését Forrás: Vox
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Egyes közvélemény-kutatások már a harmadik legnépszerűbb pártként tartják számon a Voxot Spanyolországban. Egy évvel ezelőtt még alig ismerték a nevét. Minek köszönhető ez a hatalmas népszerűségnövekedés?

– Egyrészt Katalónia kérdése az oka: az emberekben van egy félelem attól, hogy elvész a nemzeti egység a szeparatisták miatt. A többi párt nem ad megfelelő választ: a jobboldali Néppárt passzivitása, a szocialisták bűnpártolása nem megfelelő opció. Másrészt van egy mélyebb oka is. Az utóbbi években pedig az emberek úgy érezhették, a politikusok buborékban élnek, és teljesen elvesztették velük a kapcsolatot. A Voxnak megvan ez a kapcsolata az emberekkel. Nem ígérünk olyat, amit nem tudunk teljesíteni. Viszont kimondjuk, amiben hiszünk, szembemegyünk a politikai korrektséggel, és ez az, amit értékelnek az emberek.

– Hasonló támadások érik a nyugati sajtóban a Voxot, mint a magyar kormányt. Populista, bevándorlásellenes, szélsőséges – állítják. Mit gondol ezekről a véleményekről?

– Amikor politikai lehetőségként megjelentünk, azonnal támadni kezdett minket a sajtó, ami sajnos nem független Spanyolországban. Minden lehetséges dologgal megvádoltak: nácik vagyunk, illiberálisak, állították, de mindez nem igaz. Egy ponton úgy döntöttünk, nincs szükségünk a médiára, hanem saját úton járunk: a közösségi médiára és a hálózatépítésre fókuszálunk. De az, hogy nem is nyilatkozunk spanyol lapoknak, portáloknak, csak fokozza a támadásokat. Hozzátenném azt is, a populizmus szónak ma nincs már jelentése: egyfajta fegyverré vált mindenki kezében, aki nem ért egyet a másik oldallal, legyen az a bal- vagy a jobboldal. Ami azonban a hasonlóságokat illeti: hasonló kihívásokat látok Európa országaiban, és azt gondolom, azonosak az aggodalmaink a nyugati értékrend megmentésével kapcsolatban is. Az utóbbi évtizedekben elkezdtek eluralkodni a baloldali ideológiák, és érezzük, hogy valakinek ki kell mondania, melyek a mi valódi értékeink, és hogy ezeket meg kell védenünk. Jelen van a bevándorlás kérdése is: olyan emberek érkeznek, akik más értékrendet vallanak, nem akarnak integrálódni. Spanyolországban is aggódunk emiatt, hiszen hosszú távon ez komoly hatással lesz a társadalmi berendezkedésünkre. Ehhez kapcsolódik, hogy a határaink gyakorlatilag értelmetlenné váltak. Ha illegális módon lépsz be Spanyolországba, nem tartóztatnak le, nem toloncolnak ki, és az ellátórendszerekhez is éppúgy hozzáférhetsz, mint az adófizető spanyol polgárok. Ez nemcsak igazságtalan, de nem is tartható fent. A megközelítésünk ebben hasonló az Orbán Viktor által támogatott irányvonalhoz, ahogy az olaszokhoz, a britekhez és egyes német pártokhoz is.

– A Vox az egyetlen, amely a mostani kampány során foglalkozik a bevándorlás kérdésével. Mekkora problémát jelent ez Spanyolországban?

– Amikor lezárták Olaszország határait, a Földközi-tengeren Spanyolország felé terelődött a bevándorlás. Itt kicsit mást jelent a kérdés, mint Európa legtöbb országában, hiszen Spanyolországban sikeres integráció zajlott a közelmúltban, amikor főként Dél-Amerikából érkeztek több mint hatmillióan. A gazdasági válság hatására azonban sokuk visszatért hazájába, majd drasztikusan felerősödött az Észak-, illetve Közép-Afrikából induló bevándorlás. Sokak szerint szükség van bevándorlókra, hogy a nyugdíjaink biztosítva legyenek. Ez elméletben igaz, azonban ha közelről megnézzük, mást látunk. A bevándorlók körében a munkanélküliség aránya háromszor magasabb, mint a spanyolok körében. Legtöbben illegális tevékenységekkel foglalkoznak, ha pedig megnézzük a rendőrségi statisztikákat, láthatjuk, hogy a börtönökben is jóval magasabb az arányuk. Jelenleg ötmillió illegális bevándorló lehet az országban, és láthatólag sem a jobb-, sem pedig a baloldal nem tudja, hogyan küldjék haza őket. Az azonban egyértelmű, hogy ezek az emberek nem dolgozni jöttek, hanem azért, hogy minden hónapban kapjanak egy csekket, így az állami ellátásból éljenek. Nem termelnek, csak fogyasztanak, és ez problémát jelent.

Rafael Bardají: Elleneztük a Fidesz néppárti felfüggesztését
Fotó: Vox

– Milyen megoldást kínál a Vox?

– Szerintünk először is azonosítani kell az illegális bevándorlókat: a regionális és helyi hatóságoktól el kell kérni minden adatot, a neveket, a címeket, amelyek jelenleg nem állnak a rendőrség rendelkezésére. Meg kell változtatnunk a törvényeket, hogy ki lehessen toloncolni mindenkit, akinek a helyzete nem törvényesíthető. Ki kell tenni a bűnözők szűrét a börtönökből – ezt a jelenleg hatályos törvények írják elő, ennek eleget kell tennünk. Harmadszorra pedig le kell zárnunk az NGO-k által támogatott bevándorlási útvonalakat. Meg kell vonnunk a hajókhoz való hozzáférést, a logisztikai támogatást, amelyet jelenleg kapnak ezek a szervezetek. Sajnos a nagy pártok nem akarnak beszélni a kérdésről, mert nincs megoldási javaslatuk. Az elitek vakok, és azt gondolom, meg fogják fizetni ennek az árát a választásokon. Ezt már láthatjuk, ha megnézzük Andalúziát: azok a települések, ahol mindig is a kommunistákra szavaztak, most a Voxra adták a voksukat a decemberi helyi választáson. Közvetlen kapcsolat van a bevándorlók nagy száma és a Voxra adott szavazatok között.

– Mennyire tartják magukat Európa-pártinak?

– Európaiak vagyunk, mert itt élünk Európában. Azonban nem támogatjuk az unió jelenlegi felépítését. Én személy szerint szükségtelennek tartom a brüsszeli intézményrendszert, szeretném, ha megtörténnének olyan szimbolikus lépések, mint például az Európai Parlament bezárása. Nem szupranacionális szervekre van szükségünk, hanem kormányok közötti együttműködésre. Nem kellenek hivatalnokok Brüsszelben vagy az uniós központi bankban, akik megmondják, hogyan alakítsuk a pénzügyi politikánkat, a bevándorlás kérdését vagy a védelempolitikát. Képesnek kell lennünk kialakítani a saját nemzeti politikáinkat, és más országokkal is együtt kell tudnunk működni. Támogatjuk az EU-t, de azt meg kell reformálni: számos hatáskört vissza kell adni a tagországoknak, és olyan dolgokat megtartani, ami mindenkinek érdeke. A spanyol Néppárt egyetértett azzal, hogy Orbán Viktor pártjának tagságát függesszék fel az Európai Néppártban. Csak azért, mert Orbán védi a saját nemzete érdekeit. A felfüggesztéssel mi nem értünk egyet. Mindannyiunknak megvannak a nemzeti érdekei, az ellentéteket meg kell vitatni, és együtt kell dolgozni azokon a területeken, ahol egyetértünk. Az EU a nemzetek Európája volt az alapításakor, és így is kell maradnia.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.