Az Európai Bizottság kritikus a magyar határzárral kapcsolatban

Az uniónak a kérdésben nincs teljes kompetenciája, csak ajánlásokat fogalmazhat meg.

2020. 08. 31. 14:00
null
Schengeni külső határ Röszkénél. Új korszak hajnalán Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Az Európai Bizottság vizsgálja a beutazási korlátozásokról szóló magyar bejelentés részleteit, mindazonáltal fenntartja a korábbi véleményét, miszerint a határzár nem hatékony módja a járvány megfékezésénekhangzott el az Európai Bizottság hétfői tájékoztatóján azzal kapcsolatban, hogy Magyarországra szeptember elsejétől legalább egy hónapon át csak indokolt esetekben léphetnek be külföldiek.

A bizottság illetékes szóvivője szerint hétfő délig nem volt hivatalos kommunikáció a magyar hatóságoktól a friss intézkedéssel összefüggésben, ám a testület és a tagállamok egyébként folyamatosan egyeztetnek a határrendészeti kérdésekben.

 

Legutóbb múlt pénteken volt egy ilyen online ülés. A tájékoztatón elhangzott az is: a bizottság augusztus elején küldött ajánlást a tagállamoknak a határnyitással kapcsolatban, ebben is szerepelt az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) által alátámasztott, bezárkózással szemben kritikus vélemény is.

Lapunk is írt róla korábban, hogy az EU tagállamai egymás között július 15-től nyitották meg a határaikat.

Az uniónak a kérdésben nincs teljes kompetenciája, csak ajánlásokat fogalmazhat meg az országoknak. A legtöbb állam, ahogy hazánk is, immár másfél hónapja színkódos jelöléssel különbözteti meg a járvány szempontjából veszélyes európai régiókat.

 

Az unió külső határai egyelőre részlegesen maradtak zárva: olyan vírus sújtotta harmadik országokból, mint például az Egyesült Államok vagy Brazília továbbra is csak indokolt esetekben lehet beutazni a schengeni térségbe.

Magyarország kormánya a súlyosbodó járványügyi mutatók okán nemrég jelentette be, hogy külföldiek szeptember 1-jétől nem jöhetnek az országba. Kivételt a szabály alól többek között a határ menti ingázók, az üzleti célból érkezők és a katonai konvojok jelentik.

Frissítés. Az Európai Bizottság hétfőn kora délután, a tájékoztató végét követően közölte: megérkezett a magyar kormánytól a hivatalos értesítés a kedden életbe lépő határrendészeti intézkedésekről. Ezeket a bizottság weboldalán, a többi tagállami korlátozás mellett ismertetik.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.