Depresszív korban élünk, a Kínában már hatékonyan működő, orwelli ihletésű társadalmi kreditendszer és a WHO világdiktatúrájának fenyegetésében, a fiatalok lelkét megcélzó woke kommandók ostroma alatt. S ha mindez nem elég, ránk vetül a totális pusztulás lehetőségét is magában hordozó harmadik világháború árnyéka. Ilyen korban olyan szüksége van az embernek az optimizmusra, mint sivatagi vándornak egy korty tiszta vízre.
Alkonyi László írta Maurer Oszkárról, hogy őt hallgatva bizakodással, derűlátással telik meg a levegő körülöttünk, s
hajlamosak vagyunk úgy hinni és tudni, hogy Szerémség magyar kultúrája ma is virágzik. (…) Szemünk előtt Szeged méretű magyar városokká hízik Karom (Karlóca), Kamanc és Szalánkemén is.
Hasonló élmény volt a kétezres évek elején Csávossy Györgyöt, az erdélyi borszakma 2015-ben kilencvenévesen eltávozott doyenjét, a Jó boroknak szép hazája, Erdély című hiánypótló monográfia szerzőjét hallgatni az erdélyi borkultúráról.
Annak dacára, hogy miközben Belső-Magyarországon már több tucatnyian készítettek nemzetközi szinten is értékelhető, kiemelkedő borokat – elég, ha csak az Év bortermelője titulus első tíz nyertesére gondolunk Tiffán Edétől (1991) Figula Mihályig (2000) –, Erdélyben Balla Gézán kívül senkit nem ismertünk, aki palackozott borokkal akár csak nyomába ért volna az említetteknek. Ennyire visszavetette volna a Ceausescu időszak az erdélyi borszakmát?
Hiszen úgyszólván minden adott a gúnyhatáron innen és túl egyaránt világszínvonalú borok készítésére: évezredes történelmi hagyományok, terroir és klíma, kiváló helyi szőlőfajták.
Úgy vélem, hogy az anyaországi szakma önmagára találása számos egymást erősítő tényezőre vezethető vissza, amiben benne van a szaksajtó kialakulása, a borturizmus megindulása, a borkészítéssel kapcsolatos társadalmi tudásnak a kommunizmus évtizedeit átívelő, búvópatakkénti megmaradása, s nem utolsósorban a szakma önszerveződése. Amibe beletartozik a saját, meritokratikus elvek mentén kialakított díjrendszer is.
A magyar borszakmában az első rangos díj a már említett „Év bortermelője” titulus volt, amit a Hét Borbírák Rendje alapított 1991-ben, s melynek odaítélési jogát átvette később a Magyar Borakadémia.
2007-ben Rókusfalvy Pál kezdeményezésére egy másik jelentős szakmai díjat hoztak létre „Borászok borásza” néven, melyet a minap említett rovatunkban a magyar borok fogyasztására biztató írásában Mészáros Gabriella is.
A cél az volt, hogy e díjat a legjobbak ítéljék oda a legjobbaknak.
A díj gondozója a Vinum Praemium Alapítvány, melynek olyan rangos kuratóriumi tagjai vannak, mint Prónay Bence jogász, Borbás Marcsi, megannyi gasztronómiával és borral foglalkozó műsor szerkesztője, Csapody Balázs, a Balaton első számú éttermének, a Kistücsöknek a tulajdonosa, Gerendai Károly, az első Michelin csillagos magyar étterem, a Costes életre hívója s Pröhle Gergely diplomata. A további titulusokat mindannyiuk esetében még sorolhatnánk, de ettől eltekintek, mivel közismert személyiségekről van szó.