Megszólalt az amerikai specialista az Északi Áramlat felrobbantásával kapcsolatban + videó

Mélyen hallgat a Nyugat a szabotázsakcióval kapcsolatban. Larry C. Johnson, a terrorizmus elleni küzdelem szakértője viszont rámutatott, csak követni kell a pénz útját, s megnézni, ki profitált a robbantásból.

2024. 04. 28. 16:04
Commissioning of the LNG terminal on the Baltic Sea
A Neptune hajó az LNG-terminál ipari kikötőjében horgonyoz. A kikötőt kerítéssel és NATO dróttal biztosítják. Németország többek között a hajón szállított LNG-re támaszkodik az orosz gázellátás pótlására. (Fotó: JENS BUTTNER / DPA / dpa Picture-Alliance az AFP-n keresztül)
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tizenkilenc hónap elteltével az Egyesült Nemzetek Szervezete még mindig nincs abban a helyzetben, hogy ellenőrizhesse az Északi Áramlat balti-tengeri gázvezetékei elleni támadásokkal kapcsolatos állításokat vagy jelentéseket.

Ezt mondták magas rangú tisztviselők a Biztonsági Tanács ülésén, amelyen arra is figyelmeztettek, hogy ebben az ügyben minden politizálás vagy spekuláció káros lehet az igazság felfedésére. Miroslav Jenca ENSZ-főtitkárhelyettes egyenesen úgy fogalmazott, hogy a szervezet a nyilvánosság előtt is ismert információkon kívül semmi más tájékoztatással nem rendelkezik. 

Az ENSZ honlapja szerint a dán, német és svéd hatóságok által végzett vizsgálatok azt mutatják, hogy a csővezetékeket felrobbantották.

Februárban a dán és a svéd hatóságok tájékoztatták a tanácsot saját vizsgálataik lezárásáról. 

Jenca mindeközben ugyanakkor kijelentette, hogy a kritikus polgári infrastruktúra elleni szándékos károkozást el kell ítélni és ki kell vizsgálni, de minden szereplőt önmérsékletre intett, és a hátralévő vizsgálat lezárását sürgette.

Hozzátette: 

Erősen ösztönözzük a tagállamokat, hogy folytassák az együttműködést és az információk megosztását a nemzetközi vizek biztonságának biztosítása érdekében – beleértve a Balti-tengert is, amely kritikus fontosságú a regionális kereskedelem, biztonság és stabilitás szempontjából.

Oguljeren Niyazberdiyeva, az Egyesült Nemzetek Terrorelhárítási Hivatalának főtitkárhelyettesi hivatalának vezetője viszont azt hangsúlyozta, hogy hivatala nem rendelkezik azzal a megbízatással, hogy kivizsgálja vagy értékelje az államok vagy más szereplők magatartását.

Úgy fogalmazott, nem rendelkezik további részletekkel a kérdéses eseményekkel kapcsolatban, és nem tudja ellenőrizni az incidenssel kapcsolatos állításokat vagy jelentéseket.

 

„Csak a pénz útját kell követni”

Eközben Larry C. Johnson, a terrorizmus elleni küzdelem szakértője kijelentette: a Biztonsági Tanácsnak nemcsak felelőssége, hanem szent kötelessége is, hogy vezető szerepet vállaljon az ügy felderítésében. Az Északi Áramlat elleni bombamerénylet megfelelően finanszírozott, professzionális nyomozását sürgetve azt mondta: 

Annyit bizonyossággal elmondhatok erről a műveletről, hogy legalább egy nemzetállam anyagi támogatásával hajtották végre.

Ezeket vagy ehhez hasonló műveleteket komoly egyeztetések előzik meg, s nem egyik pillanatról a másikra döntenek róla. Ezekhez pénz kell és terv.

A mai üzenetem egyszerű. Kövessék a pénzt! Kérdezzék meg azt is, hogy ki profitál ebből

– húzta alá a szakértő. Németország például többek között a hajón szállított LNG-re támaszkodik az orosz gázellátás pótlására. Az európai piacra jelentős mennyiségű szállítmányok érkeznek Amerikából.

A tanács felszólalói közül többen elítéltek minden kritikus infrastruktúrát célzó szabotázst, megjegyezve annak a gazdaságra, a környezetre és a hajózásra gyakorolt maró következményeit. Bár sokan támogatásukat fejezték ki az incidens Berlinben folyó nyomozása mellett, többen szkepticizmusuknak adtak hangot.

Olyan, mintha bűncselekményt követtek volna el – gyilkosságot –, és egy évvel később a nyomozóhatóság arra a következtetésre jutott volna, hogy az áldozatot meggyilkolták

– jelentette ki az Oroszországi Föderáció képviselője. Sőt a vizsgálat során egyes nyugati államok azzal érveltek, hogy még korai terrorcselekménynek minősíteni az Északi Áramlat felrobbanását. Ez azt mutatja, hogy egyáltalán nem érdekük kideríteni, ki a felelős a támadásért – szögezte le.

Hasonlóképpen Kína képviselője is rámutatott, hogy a svéd és a dán vizsgálatok nem tártak fel igazságot ezzel a súlyos, a transznacionális energiainfrastruktúrát aláásó incidenssel kapcsolatban, csak csekély információval szolgáltak. 

Nem lehet nem gyanakodni egy rejtett programra a nemzetközi vizsgálat ellenzéke mögött

 – tette hozzá.

Az Egyesült Államok képviselője azonban – hangsúlyozva, hogy Moszkva állításai olyan üresek, mint amennyire hamisak – azt mondta, hogy Oroszország aggodalmát fejezi ki a kritikus infrastruktúrák elleni támadások miatt,  de eközben pusztítást végez az ilyen létesítmények ellen Ukrajnában. Az Egyesült Királyság képviselője ehhez hasonlóan felszólította az Oroszországi Föderációt, hogy a kritikus infrastruktúrák védelmével kapcsolatban vallott aggodalmát váltsa tettekre az ilyen támadások azonnali beszüntetésével.

Szlovénia képviselője a maga részéről hangsúlyozta, hogy a kritikus polgári infrastruktúrát meg kell védeni, függetlenül attól, hogy az egy gázai kórház, egy ukrajnai erőmű vagy a balti-tengeri csővezetékek. Elítélte az Északi Áramlat vezetékek felrobbantását.

 

Borítókép: A Neptune hajó egy LNG-terminál ipari kikötőjében horgonyoz. A kikötőt kerítéssel és NATO-dróttal biztosítják. Németország többek között a hajón szállított LNG-re támaszkodik az orosz gázellátás pótlására (Fotó: DPA/AFP)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.