Az iráni hadsereg lőtte le nem szándékosan az ukrán repülőgépet

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azt követeli, hogy Irán ismerje el teljes mértékű felelősségét a Teherán közelében szerda hajnalban lelőtt gép katasztrófájában.

Forrás: MTI2020. 01. 11. 7:51
Iran admits unintentionally shooting down Ukrainian airliner
epa08118607 (FILE) - Officials inspect the wreckage after a Ukraine International Airlines Boeing 737-800 carrying 176 people crashed near Imam Khomeini Airport in Tehran, killing everyone on board, in Shahriar, Iran, 08 January 2020 (reissued 11 January 2020). According to media reports, the Iranian military released a statement on 11 January claiming that Ukraine International Airlines flight 752 was shot down due to a human error. EPA/ABEDIN TAHERKENAREH Fotó: ABEDIN TAHERKENAREH Forrás: MTI/EPA/ABEDIN TAHERKENAREH
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Irán lőtte le, de nem szándékosan Teherán közelében szerda hajnalban az ukrán utasszállító gépet – jelentette szombat hajnalban az iráni állami tévé a hadsereg közleményét idézve.

Hozzátették, hogy a katasztrófát „emberi hiba” idézte elő. Az Egyesült Államokkal szemben kialakult feszült helyzetben az iráni hadsereg a legmagasabb fokú készültségben volt akkor, és a Teheránból felszálló ukrán gép a Forradalmi Gárda elitalakulat egyik „kényes katonai központja” felé fordult, emiatt ellenséges gépnek nézték – hangzott a közlemény. A felolvasott dokumentum szerint az iráni hadsereg bocsánatot kér a tragédia okozásáért, és fogadkozik, hogy tökéletesíteni fogja légvédelmi rendszerét a hasonló hibák elkerülésére. Hozzátették, hogy bíróság elé állítják azokat, akik felelősek a repülőgép lelövéséért.

Szakértő: Irán hatalmasat hibázott

Óriási hibát követett el Irán az Ukrán repülőgép lelövésével, amit jelentős mértékű kártérítési per követhet – mondta Csicsmann László Közel-Kelet-szakértő szombat reggel az M1 aktuális csatornán. A szakértő szerint az iráni gazdaság rossz helyzetben van, tavaly a 9 százalékot is meghaladó visszaesést könyvelhettek el. Összességében elmondható, hogy Irán mind inkább szorult helyzetbe kerül – tette hozzá. Igaz, az átlagemberek valószínűleg nem érzik a gazdasági visszaesést – folytatta -, hiszen éppen egy évvel korábban még, az olajiparnak köszönhetően növekedés volt, de a pluszbevétel az elit egy szűk rétegénél csapódott le. A műsorban felidézték, a múlt héten Washington Irak területén célzottan likvidálta Kászim Szulejmáni tábornokot, az iráni Forradalmi Gárda Kudsz nevű különleges egységének parancsnokát és Abu Mahdi al-Muhandiszt, az iráni támogatású iraki milíciák ernyőszervezetének, a Népi Mozgósítási Erőknek (al-Hasd as-Saabi) a helyettes vezetőjét. Válaszul Irán szerdán 22 rakétát lőtt ki Irakban lévő amerikai bázisok ellen. Csicsmann László felhívta a figyelmet, hogy a helyzet azért is új, mert az amerikai erők ezúttal egy hivatalos állami szereplőt likvidáltak, ami jogi kérdéseket vet fel. Ráadásul Kászim Szulejmáni tábornok sokat tett az Iszlám Állam elleni fellépésért, így a megölése a terrorszervezetnek is kedvezhetett – fűzte hozzá.

Irán az ukrán gép lelövése előtt néhány órával ballisztikus rakétákkal megtámadott két olyan támaszpontot Irakban, amelyet az amerikai erők és szövetségeseik használnak. Ez megtorlása volt annak, hogy az amerikai erők január 3-án dróntámadásban megölték Bagdadban Kászim Szulejmáni iráni tábornokot.

A hadsereg közleményének beolvasása után Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter a következőket írta a Twitteren: „Szomorú nap volt ez. Emberi hiba történt egy olyan válságban, amelyben az Egyesült Államok kalandorsága katasztrófához vezetett. Mélységesen sajnáljuk, bocsánatot kérünk, és részvétünket nyilvánítjuk népünknek, az áldozatok családtagjainak és a többi érintett országnak”.

Majd Haszan Róháni elnök is közleményt írt a Twitterre: „Az Iszlám Köztársaság mélységesen sajnálja ezt a katasztrofális és megbocsáthatatlan hibát. Együtt imádkozom az összes gyászoló családdal, és őszinte részvétemet nyilvánítom nekik.” Egy másik üzenetben megerősítette, hogy az ügyben folytatódik a nemzetközi vizsgálat.

Irán napokig tagadta, hogy rakétatalálat érte volna az ukrán repülőgépet. Az Egyesült Államok és Kanada azonban közölte: hírszerzési értesüléseik szerint valószínű, hogy Irán lőtte le az utasszállítót.

A gépen 167 utas és a kilenctagú ukrán személyzet utazott. Az utasok közül az ukrán diplomácia által megadott első adatok szerint 82 volt iráni, 63 kanadai, 10 svéd, négy afgán, három német és két brit.

Kanada pénteken pontosította ezt, közölték, hogy nem 63, hanem 57 kanadai volt a gépen, de változatlanul igaz, hogy az utasok közül 138-an átszállással Kanadába mentek volna.

Zelenszkij: Irán ismerje el teljes mértékű felelősségét!

Irán ismerje el teljes mértékű felelősségét a Teherán közelében szerda hajnalban lelőtt ukrán utasszállító gép katasztrófájában – követelte szombaton Volodimir Zelenszkij ukrán elnök.

Kiderült az igazság, Irán – még a szerencsétlenség körülményeit vizsgáló nemzetközi bizottság munkájának befejezése előtt – elismerte, hogy lelőtték az ukrán repülőgépet – idézte fel az elnök. Ukrajna azonban ragaszkodik ahhoz, hogy Teherán ismerje el teljes mértékű felelősségét – derült ki az államfőnek a Telegram üzenetküldő portálra feltett közleményéből.

Zelenszkij azt írta Telegram-oldalán: Irán adjon ki nyilatkozatot arról, hogy kész a teljes, nyílt vizsgálat lefolytatására, a vétkesek felelőségre vonására, a holttestek kiadására, kártérítés megfizetésére, valamint arra, hogy diplomáciai csatornákon hivatalosan bocsánatot kérjen.

Justin Trudeau kanadai kormányfő átlátható és teljes körű, alapos vizsgálatot sürgetett, miután Teheránban szombat hajnalban bejelentették, Irán lőtte le, de nem szándékosan az ukrán utasszállító gépet, és a katasztrófát „emberi hiba” idézte elő.

Trudeau közleményében hangoztatta: mindennél előbbre tartja, hogy átlátható és igazságos módon fény derüljön az ügyre. Azt mondta, nemzeti tragédia történt, a kanadaiak gyászban vannak. Országa azon munkálkodik szövetségeseivel egyetemben, hogy mindenre kiterjedő legyen a vizsgálat. Az ottawai kormány elvárja, hogy az iráni hatóságok együttműködését – írta.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.