Az oltásban is különutas Svédország

A skandináv országban, ahol nyáron még a nyájimmunitás természetes úton való kialakulásában bíztak, december 27-én – az Unió más országaihoz hasonlóan – megkezdték a koronavírus elleni vakcinációt. Az oltóanyagból legelőször darabra pontosan annyi érkezett, mint Magyarországra, 9750 dózis szállítottak a Pfizer-BioNtech vakcinából, legutóbb pedig vasárnap és hétfőn érkezett 80-80 ezer ampulla. A hatóságok abban bíznak, hogy a következő héten már érkezhet a Moderna által gyártottból is, így összesen újabb 100.000 oltóanyagot oszthatnak szét a skandináv ország régiói között.

Bugnyár Zoltán
2021. 01. 07. 12:11
Tegnell, Anders
Stockholm, 2020. június 3. Anders Tegnell, a svéd kormány járványügyi szakértõje (b) nyilatkozik a koronavírus-járványról tartott naponkénti stockholmi sajtótájékoztatón 2020. június 3-án. Tegnell bírálta hazája koronavírus-járvánnyal kapcsolatos stratégiáját és szerinte Svédország nem tett meg mindent a járvány elleni harcban. MTI/EPA/TT Hírügynökség/Anders Wiklund Fotó: Anders Wiklund
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Covid-19 járványkezelésben különutas Svédország ezúttal is eltérő stratégiát választott és nem az egészségügyi személyzet oltását priorizálta, hanem az idősotthonokban lakó, valamint az otthoni ellátásban részesülő 70 év felettieket. A legelső svéd, akit beoltottak a mjölby-i idősotthonban lakó Gun-Britt Johnsson volt, akit közvetlenül a szúrás után a miniszterelnök, Stefan Lövfen is felhívott videótelefonon.

A különleges figyelem nem véletlen, hiszen mind a parlamenti vizsgálóbizottság (Coronakomissionen), mind az egészségügyi ellátási rendszert felügyelő hatóság (IVO) azt állapított meg, hogy az első hullámban gyakorlatilag magukra hagyták az idősotthonokban megfertőződötteket, amelynek következtében tömegesen hunytak el az intézményekben lakók. Maga a király, XVI. Károly Gusztáv, aki gyakorlatilag sohasem mond véleményt a kormány és a hatóságok munkájáról, azt nyilatkozta, Svédország kudarcot vallott a járványkezelésben.

A fentiek alapján az oltásrendet feltehetően nem szakmai, hanem politikai szempontok alapján alakították ki. A döntés erősen megkérdőjelezhető, hiszen a frontvonalban dolgozó egészségügyi dolgozók oltása csak a második fázisban kezdődik, feltehetően tavasszal, azután, hogy az idősotthonokban dolgozókat és családtagjaikat is már kétszer beoltották.

Anders Tegnell, a svéd kormány járványügyi szakértője
Fotó. MTI/EPA/TT Hírügynökség/Anders Wiklund

Az egészségügyi ellátórendszer már hosszú ideje extrém módon túlterhelt, főképp a szakszemélyzet kapacitását haladja meg járványhelyzet. Az elmúlt öt napban további négy százalékkal nőtt a covid betegek száma a svéd intenzív osztályokon. A déli Skåne régióban például soha nem látott magasságba emelkedett az intenzívellátásra szorulók száma, míg Stockholmban, a helyhiány miatt, idő előtt elbocsátják a betegeket. Svédországban egyébként a régiók viszonylag nagy önállósággal rendelkeznek, így érthető, hogy Skåne bejelentette, hogy a központi utasítás ellenére, pénteken megkezdik az intenzívellátásban dolgozók oltását. Feltehetően nincs más választásuk.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.