Az új görög kormány csorbította a görög egyetemek jogát a menedéknyújtásra

Az új athéni jobboldali kormány kezdeményezésére a görög parlament csütörtökön megkurtította a görög egyetemek a világon eddig egyedülállónak számító jogát a menedéknyújtásra, amely eddig nem tett lehetővé semmifajta hatósági beavatkozást.

Forrás: MTI2019. 08. 08. 20:44
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A törvényhozás csütörtök este megszavazta azt az új szabályozást, amelynek értelmében a rendőrség a jövőben közbeavatkozhat zavargások vagy bűnügyek esetén a felsőoktatási intézmények kampuszain. A parlamenti vitát a görög közszolgálati televízió közvetítette.

A rendvédelmi szervek eddig csak egy bonyolult eljárást követően – a rektorátus és a diákság képviselőinek hozzájárulásával – avatkozhattak közbe rendbontásoknál.

A görög egyetemek sajátos menedéknyújtási joga az ókorból származik. Eredetileg a szólás- és tanítás szabadságát biztosította. A múlt századtól azonban főleg a politikai okokból üldözöttek éltek ezzel a védelemmel, míg az utóbbi időben kábítószer-kereskedők, illegális kiskereskedők, valamint szélsőbaloldali randalírozók éltek vissza a menedékkel, miközben a rendőrség tehetetlen volt velük szemben. Ráadásul szinte minden hétvégén rendbontások vannak az athéni egyetem kampuszának környékén.

Az anarchista és szélsőbaloldali szervezetek bejelentették, hogy nem fognak belenyugodni a döntésbe, s az utcákra vonulnak tiltakozásul.

A parlamenti szavazást követően rendbontások várhatók a görög fővárosban.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.