Balról támadták Bident a demokrata vitában

Ha Barack Obama fényében lehet sütkérezni, akkor hangsúlyozza, hogy ő volt az alelnök, ha viszont valami kellemetlen merül fel abból a nyolc évből, akkor azt a volt elnökre fogja — vágta Joe Biden szemébe egyik ellenfele a demokrata elnökjelölt-aspiránsok tegnapra virradóra tartott tévévitáján. Ez volt az első olyan vita, amelyen nemcsak a továbbra is legnépszerűbb Biden, de az őt a sorban követő három induló is egyaránt részt vett. A vitázók egységet akartak mutatni Donald Trump elnökkel szemben, de több esetben egymásnak estek.

2019. 09. 14. 8:48
Candidates Sanders, Biden and Warren take the stage for the start of the 2020 Democratic U.S. presidential debate in Houston, Texas, U.S.
A volt alelnök Bernie Sanders és Elizabeth Warren társaságában Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Ez a mi országunk is – szögezte le Jorge Ramos, az immár harmadik demokrata párti televíziós vita egyik házigazdája már a műsor elején, mégpedig spanyolul. Az adást ugyanis szinkrontolmácsolással az Univision spanyol–amerikai televízió is élőben sugározta, az angol nyelvű ABC csatornával együtt mintegy 15 millió nézőt vonzva a képernyők elé. Mindennek egyre nagyobb a tétje a demográfiai változások során átalakuló Egyesült Államokban.

A 2020-as elnökválasztás lesz az első, amelyen a spanyol ajkú szavazók 32 milliós tábora már megelőzi a feketékét, így a legnagyobb kisebbségi választói csoporttá válik. A csaknem felerészben spanyol ajkúak lakta, elővárosaival együtt ötmilliós Houstonban rendezett vita volt az első, amelyen a tíz legnépszerűbb demokrata elnökjelölt-aspiráns vett részt, s ugyancsak először állt ki egymás ellen a négy legnépszerűbb közülük.

A volt alelnök Bernie Sanders és Elizabeth Warren társaságában
Fotó: Reuters

Joe Biden, Barack Obama alelnöke (2009–2017) a demokrata tábor mintegy negyedének a támogatására számíthat, míg a sorban őt követő három szenátor – Bernie Sanders, Elizabeth Warren és Kamala Harris – közül az első kettő 16-17, utóbbi pedig 6-7 százaléknak a bizalmát élvezi.

– Nem zártunk embereket ketrecbe. Nem választottunk szét családokat. Az elnök a lehető legjobbat tette, ami abban az időben megtehető volt – mondta Biden, amikor Ramos azzal szembesítette, hogy annak a kormánynak volt az alelnöke, amely minden eddiginél több, hárommillió törvénytelen bevándorlót toloncolt ki. Az említett ketrecek arra utalnak, hogy egyes befogadóállomásokon rácsos kerítéssel választják el az érkezetteket. De Biden felháborítónak nevezte, hogy Obama politikáját a jelenlegi elnök Donald Trumpéhoz hasonlítják.

A vitában felvetődött, hogy a texasi határvárosban, El Pasóban elkövetett augusztusi töme­g­gyilkosság kifejezetten a latinókat vette célba. – Akik úgy néznek ki, mint én – mondta az egyetlen spanyol ajkú induló, a neve dacára nem kubai, hanem mexikói gyökerű, texasi Julián Castro, aki ugyan szintén az Obama-kormány tagja volt, most azonban élesen támadta Bident. Nemcsak a migrációs politika, hanem az Obamacare, az előző elnök nevéhez fűződő egészségbiztosítási reform kapcsán is felszínre került: a népszerűbb aspiránsok közül mind Sanders, mind pedig Warren jóval baloldalibb álláspontot vall Bidennél.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.