Bejutott az RMDSZ a román parlamentbe

A magyar párt kiváló eredményt ért el, előretörtek a radikálisok Romániában.

Magyar Nemzet
2020. 12. 07. 7:32
KELEMEN Hunor
Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettesként folytathatja. Fotó: MTI/Kiss Gábor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az RMDSZ közel hatszázalékos eredménnyel jutott be a román parlamentbe a vasárnapi választások eredményeként, írta a Krónika erdélyi magyar napilap.

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke sajtótájékoztatót tart az urnazárások után a kolozsvári Iskola Alapítvány székhelyén a romániai parlamenti választások napján, 2020. december 6-án
Fotó: MTI/Kiss Gábor

A győzelmet az ellenzéki Szociáldemokrata Párt könyvelheti el a maga harminc százalékával a nem végleges eredmények alapján, ám ez is kevés lehet a kormányalakításhoz, mivel szinte minden alakulat jelezte, nem kíván koalícióra lépni a győztessel. Az eddigi kormánypárt, a Nemzeti Liberális Párt az előzetes becslésektől elmaradva csak 26,1 százalékot ért el a reggel hét órakor kiadott hivatalos szavazatszámlálás adatai alapján. Egyértelműen meglepő a liberális Mentsétek meg Romániát (USR-PLUS) 15,7 százalékos eredménye, ám ennél is meghökkentőbb a koronavírus-járvány idején vírustagadó összeesküvés-elméleteket terjesztő, szélsőséges Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) 9,4 százalékos eredménye.

A jelen állás szerint – amely gyakorlatilag végeredménynek tekinthető – a Victor Ponta vezette Pro Romania pártnak és a Népi Mozgalom Pártnak nem sikerült átlépnie az ötszázalékos küszöböt.

A képviselőházi eredmények szerint ilyen lesz az alsóház összetétele:

PSD 30,2 százalék

PNL 26,10 százalék

USR–PLUS 15,7 százalék

AUR 9,4 százalék

RMDSZ 6 százalék

 

Gratulált az RMDSZ-nek Szijjártó Péter

– Mi hiszünk az összefogás erejében! – írta a külgazdasági és külügyminiszter a Facebookon.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.