Betiltották a Hezbollahot, behódolt Berlin Washingtonnak

Terrorszervezetnek minősítette Németország a Hezbollahot, jelentette be Horst Seehofer belügyminiszter, aki azt is tudatta: az egész országban betiltják az iszlamista szervezet tevékenységeit. Nagy diplomáciai siker ez az Egyesült Államoknak, Washington ugyanis évek óta lobbizott a most meghozott döntés érdekében.

2020. 05. 01. 12:37
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rendőrök százai tartottak razziákat németországi mecsetekben azzal egy időben, hogy Horst Seehofer szövetségi belügyminiszter bejelentette a Hezbollah terrorszervezetté minősítését, valamint a libanoni síita szervezet tevékenységeinek betiltását egész Németországban. Nagy fordulatot jelent ez a német külpolitikában, a Bundestag ugyanis szinte napra pontosan egy évvel korábban még hallani sem akart arról, hogy a terrorszervezetek közé sorolják a félkatonai Hezbollahot. Akkor a Kereszténydemokrata Unió (CDU), a bajor Keresztényszociális Unió (CSU), a szociáldemokraták (SPD), a Zöldek, valamint a Baloldali Párt (Die Linke) is leszavazta a bevándorlásellenes jobboldali Alternatíva Németországnak (AfD) azon javaslatát, hogy tiltsák be az elsősorban Iránból finanszírozott iszlamistákat.

Most Seehofer a Bild című lapnak azzal magyarázta a döntést: Németország „történelmi felelősséggel” tartozik Izraelnek a második világháború borzalmait követően. A libanoni mozgalom vitatja Izrael létjogosultságát, nyíltan a megsemmisítésére szólítva fel. A német bejelentést a zsidó államon kívül az Egyesült Államok is üdvözölte, ami nem meglepő annak fényében, hogy Washington hosszú ideje próbál nyomást gyakorolni az ügyben az egyik legfontosabb NATO-szövetségesének számító európai országra. Richard Grenellt, az Egyesült Államok berlini nagykövetét az elmúlt években többször is megvádolták azzal, hogy diplomáciai konfliktust kelt a két ország között azzal, hogy a német nyilvánosságban többször is felszólította Angela Merkel kormányát a síita milícia betiltására. Nagy felháborodást váltott ki tavaly szeptemberben Grennel megjegyzése, miszerint „Németország a pénzmosás Eldorádóját” jelenti a Hezbollah számára. Grenell tegnap felszólította a többi uniós tagállamot, hogy kövessék Berlin példáját.

Hatósági adatok szerint egyébként Németországban a Hezbollah több mint ezer tagja él. A dpa hírügynökség úgy tudja, a tegnapi rajtaütések során a rendőrök a félkatonai szervezet vezető tisztviselőit azonosították. Berlin – az Európai Unió irányvonalát követve – eddig különbséget tett az iszlamista szervezet politikai és katonai tevékenysége között.

Az unió külügyminiszterei még 2013-ban döntöttek a szervezet katonai szárnyának betiltása mellett, a Hezbollah politikai tevékenységét azonban – az Egyesült Királyság és Hollandia kivételével – egyik EU-tagállam sem korlátozta. A damaszkuszi vezetés védelmébe vette 2011 óta dúló szíriai polgárháborúban az oldalán harcoló szövetségesét, igazságtalannak nevezve Németország döntését.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.