Biden politikája migránsokat zúdíthat az Egyesült Államokra

Az új washingtoni kormányzat egyelőre feltartóztatja a Mexikóból érkezőket, de nem sokáig.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI, Reuters, Fox News2021. 02. 23. 10:28
null
Ciudad Juárez, 2021. február 6. Közép-amerikai illegális bevándorlók a Rio Grandén átkelve mennek az Egyesült Államok területére a Chihuahua mexikói államben fekvõ Ciudad Juárezbõl 2021. február 5-én. MTI/EPA/EFE/Luis Torres Fotó: Luis Torres
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Egyesült Államok tegnap váratlanul felfüggesztette azt a tervet, miszerint bevándorlási politikájának irányváltása jegyében újra lehetővé teszi a menedékjogért folyamodók belépését Mexikóból az országba bírósági meghallgatásuk és ügyük elbírálása idejére – jelentette a Reuters hírügynökség a belbiztonsági minisztérium közleménye alapján.

A Fehér Ház múlt héten jelentette be, hogy Joe Biden elnök kormánya e tervvel szakít az előző elnök, a republikánus Donald Trump korlátozó bevándorlási politikájával. Az Egyesült Államok déli határához érkező menedékkérőknek eddig Mexikóban kellett kivárniuk kérelmük elbírálását, a kérvényezők emiatt átlagosan több mint egy évig a határ közelében felállított sátortáborokban éltek. Trump intézkedéseinek értelmében több mint 65 ezer, főleg közép-amerikai menedékkérőt toloncoltak vissza a határ túloldalára. A legtöbben közülük hazatértek, de az amerikai belbiztonsági minisztérium adatai szerint jelenleg mintegy 25 ezer ember Mexikóban várja kérelme elbírálását. Ez, a Trump-érában hozott előírás változott volna meg a hét végétől, de a belbiztonsági minisztérium most bejelentette: a jelenlegi helyzetben nem tudják biztosítani, hogy a texasi Brownsville-i és az El Pasó-i határátkelőknél fogadni tudják a menedékkérőket.

A minisztérium nem adott magyarázatot erre, de elképzelhető, hogy a Texast sújtó hideg idő és ennek következményei idézték elő a helyzetet. A Reuters helyszíni beszámolója szerint az érintett 25 ezer emberen túl több száz ember vár bebocsátásra az Egyesült Államokba a határon fekvő mexikói Tijuanában. Az amerikai hatóságok azonban közölték: mindazok, akik korábban nem kérvényeztek menedékkérelmet, a koronavírus-helyzet miatt most semmiképp sem léphetik át a határt.

Közép-amerikai illegális bevándorlók a Rio Grandén átkelve mennek az Egyesült Államok területére a Chihuahua mexikói államban fekvő Ciudad Juárezből 2021. február 5-én
Fotó: MTI/EPA/EFE/Luis Torres

– A Mexikóban várakozó embereket visszahozzák és szabadon engedik az Egyesült Államokban.

A Biden-adminisztráció intézkedései újabb migránskaravánok jövetelét fogják eredményezni. Ha a Biden-adminisztráció folytatja a határfal leépítését és Trump menekültügyi politikájának megváltoztatását, júniusra egymillió ember érkezik a határhoz – figyelmeztetett a veszélyre Lindsey Graham republikánus szenátor a Fox News hírcsatornának nyilatkozva.

Mint arról korábban lapunk is beszámolt, a demokrata párti Joe Biden a január 20-i hivatalba lépése utáni első napon több olyan rendeletet is aláírt, amelyek a szigorú bevándorlási szabályok enyhítéséről szólnak. Ezek között szerepel az amerikai–mexikói határfal építkezésének leállítása, valamint az Egyesült Államokban jogellenesen tartózkodó bevándorlók millióinak az állampolgárság sokéves távlatban való megszerzésének lehetősége.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.