Biden rákapcsol a vakcinabeszerzésre

Az Egyesült Államok további kétszázmillió adag Covid–19 elleni vakcinát szándékozik beszerezni, így az összmennyiség nyárra elegendő lesz a legtöbb amerikai beoltására.

Magyar Nemzet
Forrás: Reuters2021. 01. 27. 16:04
null
New York, 2020. november 18. A Pfizer logója az amerikai gyógyszergyártó cég New York-i székházán 2020. november 9-én. A Pfizer és a német Biontech cég 2020. november 18-án bejelentette, hogy napokon belül sürgõsségi jóváhagyást kér az Egyesült Államok és az Európai Unió gyógyszerfelügyeleti hatóságától az általuk kifejlesztett koronavírus elleni vakcina használatára. A BNT162b2 elnevezésû oltóanyag a klinikai próbák és vizsgálatok eredményei alapján meghaladja a 90 százalékos hatékonyságot. MTI/AP/Bebeto Matthews Fotó: Bebeto Matthews
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Joe Biden amerikai elnök kormánya kedden bejelentette, hogy száz-százmillió adag koronavírus elleni oltóanyagot szándékozik vásárolni a Pfizer–BioNTech és a Moderna gyógyszergyáraktól. Az új beszerzésekkel hatszázmillióra növekedne a nyári szállítású teljes dózismennyiség az eredetileg megcélzott négyszázmillió adag helyett. A hatásosság eléréséhez mindkét vakcinából kétszeri oltás szükséges, így az újabban rendelt mennyiség biztosíthatja azt a tartalékot, amely elegendő az USA 331 millió lakosa többségének a vakcinálásához, leszámítva a gyerekeket. – Olyan, mintha háborús erőfeszítéseket tennénk – mondta Biden egy fehér házi fogadáson. A Pfizer bízik benne, hogy a Biden által kért határidőig le tudja szállítani az extra adagokat, a Moderna viszont nem reagált a Reuters brit hírügynökség ez irányú megkeresésére.

Az új vásárlási célszám, valamint Biden korábbi ígéretei arról, hogy a helyi kormányzatok több vakcinát fognak kapni, megemeli a demokrata elnök elé tett képzeletbeli lécet. Biden beiktatásakor ugyanis arra vállalkozott, hogy úgymond helyrehozza az elődje, a republikánus Donald Trump által „szétzilált” vészhelyzeti ellátást. Az új elnök a következő három hétben a jelenlegi 8,6 millióról tízmillióra emelné az állami kormányoknak kiküldendő heti vakcinaadagot. A kormányzók üdvözölték az ígéretet, egyúttal jelezték, még több oltóanyagra lenne szükségük.

A sürgetés nem véletlen, mivel olyan nehézségekkel kell szembenézniük a járvány elleni küzdelemben, mint a gyorsabban terjedő vírusmutációk, az ellátás akadozása, valamint az emberek félelme az oltástól.

Biden nemrégiben arra kérte a Kongresszust, hogy hagyjon jóvá egy 1900 milliárd dolláros segélycsomagot vírustesztelésre és a vakcina elosztásának logisztikai támogatására, ám a folyamat a republikánusok heves heves ellenállásába ütközött egyrészt a csomag csillagászati összege miatt, de a képviselőknek az sem tetszett, hogy több, a járvány megfékezésével csak távolról összefüggő intézkedés is szerepel a finanszírozandó feladatok között. A szenátus demokrata szenátorai viszont még republikánus kollégáik támogatása nélkül is jóváhagyják a csomagot, közölték. A kormány is megkapta a maga keresztkérdéseit, többen például tudni akarták, hogy mikorra lesz beoltva a teljes lakosság. Biden hétfőn hangoztatott reményei szerint lehetséges 150 millió adag vakcina elosztása hivatali tevékenységének első száz napja alatt, ugyanakkor az elnök sajtótitkára sietett kijelenteni, ez még nem a jelenlegi százmilliós célszám hivatalos módosítása. A pandémia eddig több mint 420 ezer amerikai életét vette el, s jelenleg napi több mint 173 ezer az új fertőzések száma.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.