Brazil kutatót nyilaztak le az őslakosok

A törzset egyébként békésnek ismerték, de most öt harcos támadt a kutatócsoportra.

2020. 09. 12. 12:30
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Amazonas vidékén élő törzsek nyílvesszője végzett a bennszülöttek egyik legnagyobb brazil szakértőjével, az 56 éves Rieli Franciscatóval. – Rieli életét a bennszülöttek ügyének szentelte. Több mint három évtizeden keresztül kutatta a törzseket és hatalmas örökséget hagyott maga után e népek védelme érdekében – mondta Ricardo Lopes Dias, a Funai nevű, őslakosok ügyeivel foglalkozó állami szervezet egy munkatársa.

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=855962204481438&set=ecnf.100002030005689&type=3&theater

A kutatót és csapatát szerdán támadták meg az őslakosok Brazília északnyugati részén, Randônia államban, a Cautário folyó mentén. Tanúk elmondása szerint az eset akkor történt, amikor a kutatócsoport egy, a folyó mentén élő törzs telephelyéhez közeledett. Habár a csapat tagjai között rendőrök is voltak, nem tudták megvédeni a szakértőt. Franciscato egy jármű mögött keresett menedéket, azonban egy nyíl a mellkasába fúródott.

– Felkiáltott, kihúzta a nyilat a mellkasából, ötven métert futott, majd élettelenül összeesett

– mesélte a látottakat egy rendőrtiszt egy közösségi médiában közzétett hangfelvételen.

A Kaninde Etno Környezetvédelmi Egyesület – melynek megalapításában Franciscato is közreműködött az 1980-as években – eddigi kutatásai alapján úgy véli, hogy az őslakos csoport nem volt képes megkülönböztetni a barátot az ellenségtől, emiatt következhetett be a tragédia. A környéken dolgozó Gabriel Uchida fotóriporter elmondása szerint

békés törzsről van szó, most azonban mégis öt fegyveres bennszülöttel találták szemben magukat.

A Survival International őslakosok jogaiért harcoló civil szervezet egyik munkatársa arról nyilatkozott, hogy Jair Bolsonaro brazil elnök 2019-es hivatalba lépése óta gyakoribbá váltak a bennszülött törzsek erőszakos fellépései. A jogvédő szerint ez azzal igazolható, hogy a politikus ígéretet tett az Amazonas régió fejlesztésére, azonban ezzel együtt jelentősen megnőtt a térségben tevékenykedő bányászok és fakitermelők száma. A szervezet elmondása alapján az ott munkálkodó vállalatok többször utaltak arra, hogy az amazóniai esőerdők nagy részét kiirtják. A természetvédők úgy vélik, hogy Bolsonaro adminisztrációja alatt nagyobb tempóban halad az erdőirtás, és az elnök nem fordít elegendő figyelmet a térség bennszülött törzseire, a civil szervezetek szerint a politikust sokkal jobban foglalkoztatja az, hogy a fakitermelés és a bányászat számára újabb és újabb területeket nyisson meg, ezzel csökkentve a rezervátumok területeit.

A világban nem ez volt az első halálos kimenetelű incidens az őslakosok és a civilek között. Két éve az indiai szárazföldtől mintegy ezer kilométerre fekvő Andamán- és Nikobár-szigeteken egy amerikai misszionárius lelte halálát. John Allen Chauval szintén nyíllövés végzett, holttestére a sziget partjainál bukkantak rá.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.