Brit vállalattól vásárol koronavírus-vakcinát az EU

Az AstraZeneca brit gyógyszeripari vállalattól rendelt koronavírus ellenes vakcinát az Európai Bizottság, derül ki a testület közleményéből. Döntését az EB mások mellett a megalapozott tudományos megközelítéssel indokolja. Mint írják, más cégekkel is tárgyalásokat folytatnak, a héten bejelentett orosz oltóanyagról a dokumentum nem tesz említést.

Magyar Nemzet
Forrás: Európai Bizottság2020. 08. 14. 20:37
null
Moszkva, 2020. augusztus 13. Az Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap (RFPI) által közreadott képen az új koronavírus okozta betegség, a Covid-19 elleni oltóanyag, a Gam-Covid-Vak előállításán dolgoznak az orosz Nyikolaj Gamaleja Nemzeti Járványügyi és Mikrobiológiai Kutatóintézet moszkvai laboratóriumában 2020. augusztus 6-án. A vírus ellen a világon elsőként bejegyzett vakcina árusítását a tervek szerint augusztusban elkezdik Szputnyik V néven. MTI/Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap (RFPI) Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Bizottság ma – több héten át tartó tárgyalások után – megkötötte az első uniós megállapodást egy koronavírus elleni potenciális oltóanyag vásárlására – írja közleményében az uniós testület. Mint írják, az AstraZeneca gyógyszeripari vállalattal kötött megállapodás lehetővé teszi a cég által fejlesztett védőoltás 300 millió adagjának – és további opcionális 100 millió adagjának – a tagállamok nevében történő megvásárlását, amint bebizonyosodik, hogy az oltóanyag biztonságos és hatékony.

– Az AstraZeneca által kínált oltóanyag melletti döntés alapját többek között a megalapozott tudományos megközelítés és az alkalmazott technológia, a költségek, a kockázatmegosztás, a felelősségvállalás, valamint az EU egészének ellátását lehetővé tévő gyártókapacitás megléte képezte – húzza alá az EB. Hozzáteszik, az AstraZeneca vakcinajelöltjének kifejlesztése immár a klinikai vizsgálatok II./III. fázisában tart, amikor az oltóanyagot széles körben tesztelik.

A mai megállapodás az Európai Bizottság által meghirdetett oltóanyag-stratégia végrehajtásának első sarokköve. A finanszírozás az uniós Szükséghelyzeti Támogatási Eszköz keretében fog történni, amely külön forrásokkal rendelkezik a különböző vállalatok által előállított, különböző profilú potenciális oltóanyagokból álló portfólió kialakításához.

Hozzáteszik, hogy más oltóanyaggyártókkal is tárgyal a testület hasonló megállapodások megkötéséről. Július 31-én, illetve augusztus 13-án sikeresen lezárultak a Sanofi–GSK-val és a Johnson & Johnson vállalatcsoporttal folytatott előzetes megbeszélések.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.