CDU-koalíció az AfD-vel?

Michael Heym CDU poltikus szerint nem szabad előzetesen kizárni, hogy a kereszténydemokraták az Alternatíva Németországnak (AfD) nevű radikális párttal, valamint az FDP-vel közösen kormányozzanak.

2019. 10. 29. 10:22
Thuringia state election in Germany
Mike Mohring, a kormánypárt helyi vezetője egyre megengedőbb a posztkommunistákkal is Fotó: Ralph Orlowski Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Türingia már vasárnap bizonyította, hogy joggal tarthat igényt a „legek tartományának” címére Németországban – a voksoláson győztes posztkommunista Die Linke még soha, sehol nem ért el ilyen jó eredményt, mint most (31 százalékot), soha nem nyert korábban választást, továbbá a szélsőségesnek tekintett pártok sehol nem kaptak még 54 százalék szavazatot, mint amennyit most ebben a keleti tartományban. A példátlan fejlemények sorát tegnap a 22 százalékos eredményével a harmadik helyre szoruló Kereszténydemokrata Unión (CDU) belüli mozgások gyarapították.

Eddig a CDU elvből kizárta az egykori NDK-s állampárt utódjából létrejött Die Linkével való együttműködést. Ám most új helyzet állt elő: Bodo Ramelow – a radikális baloldaliak országszerte egyetlen tartományi miniszterelnöke – megnyerte ugyan a választást, de a szociáldemokratákkal (SPD) és a Zöldekkel közös koalí­ciója egyrészt elveszítette a többségét, másfelől a liberális FDP nem hajlandó együttműködni a Die Linkével, hogy kiegészítse a hiányzó voksokat. Az SPD mintegy nyolc, a Zöldek és az FDP öt-öt százalékot kapott.

Mike Mohring, a kormánypárt helyi vezetője egyre megengedőbb a posztkommunistákkal is
Fotó: Reuters

Most már a kormányozhatóság a tét. Mike Mohring, a CDU helyi vezetője tegnap már megengedően nyilatkozott a posztkommunistákkal való esetleges együttműködésről. A párt egy másik helyi politikusa, Michael Heym frakcióvezető-helyettes pedig azt mondta: nem szabad előzetesen kizárni, hogy a kereszténydemokraták az Alternatíva Németországnak (AfD) nevű radikális párttal, valamint az FDP-vel közösen kormányozzanak. – Nem teszünk szívességet a demokráciának, ha hergeljük a választók egynegyedét – vélekedett Heym, a bevándorlásellenes párt több mint negyedmillió szavazójára utalva, akik a második helyhez segítették az AfD-t.

Annegret Kramp-Karrenbauer CDU-elnök – aki tavaly vette át Európa legjelentősebb pártjának vezetését Angela Merkel kancellártól – azt mondta: a Die Linkével és az AfD-vel kapcsolatban a szövetségi szinten hozott döntések az irányadók. – Nincs szükségem Berlinre annak eldöntéséhez, hogyan vállalhatunk felelősséget a tartományért – felelte erre Mohring. Kramp-Karrenbauert egyébként tegnap többen is élesen támadták az eredmény miatt a párton belül. Ez idén már a CDU harmadik visszaesése a tartományokban.

Tegnapra nemcsak a médiában, de a németországi zsidó és muszlim szervezetek körében is aggodalmat keltett az AfD látványos előretörése. Helyi vezetőjét, Björn Höckét az egész országban a legszélsőségesebb AfD-politikusnak tartják, a türingiai szervezet irányítóit vizsgálat alá vonta az alkotmányvédelmi hivatal.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.