Civil segítség az illegális bevándorlóknak

Németországban civil szervezetek és aktivisták is szerepet játszanak az illegális bevándorlás szervezésében, hiszen a menekültügyi hivatal vizsgálatai szerint a kitoloncolások megakadályozásában és az okirat-hamisításban is segítenek a menedékkérőknek.

2019. 03. 25. 7:17
A student sits in a classroom of the Europa-Berufsschule vocational school, in Weiden
Nyelvtanfolyamon vesz részt egy menedékkérő Fotó: Michael Dalder Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Továbbra is túl sok menedékkérő érkezik Németországba, egyes civil szervezetek pedig jogállamban elfogadhatatlan módon akadályozzák a védelemre nem szoruló kérelmezők kitoloncolását – mondta a német szövetségi bevándorlási és menekültügyi hivatal (BAMF) vezetője egy vasárnapi lapinterjúban.

Hans-Eckhard Sommer a Welt am Sonntag című lapban közölt interjúban kiemelte: havonta tízezernél is több menedékjogi kérelmet nyújtanak be, ami szerinte túl sok. Tavaly mintegy 162 ezer kérelem érkezett a hatósághoz, de csupán 35 százalékát bírálták el pozitívan. Ez az arány jól mutatja, hogy a menedékkérők közül sokan ok nélkül érkeznek Németországba – húzta alá a BAMF elnöke. A bajor szakember elmondta, hogy a menedékkérők 54 százaléka érvényes iratok, úti okmányok nélkül érkezik. Azoknak az országoknak az állampolgárai, amelyek esetében nagyon alacsony az elfogadott menedékjogi kérelmek aránya, szinte soha nem mutatnak be érvényes iratokat, így például a nigériaiak között alig akad olyan, akinek vannak papírjai. A skála másik végén állnak például a szíriaiak, akik csaknem valamennyi esetben tudják igazolni magukat.

A BAMF vezetője élesen bírálta azt a szabályt, hogy Németországban maradhatnak azok az elutasított menedékkérők, akik szakmai képzésben vesznek részt. Ez a „jó szándékú szabály veszélyes jelzés a külföld felé”, azt üzeni, hogy az elutasítás ellenére is maradhat, aki dolgozik. Az embercsempészek ezzel népszerűsítik illegális szolgáltatásukat, és előfordul, hogy menekülteket támogató németországi aktivisták kizárólag a kitoloncolás elkerülése érdekében igyekeznek képzési, szakképzési szerződéseket szerezni elutasított menedékkérőknek – fejtette ki az MTI beszámolója szerint Hans-Eckhard Sommer.

Nyelvtanfolyamon vesz részt egy menedékkérő
Fotó: Reuters

Az is tapasztalható, hogy nyilvánosságra hozzák a kitoloncolás tervezett időpontját, és azt tanácsolják a kitoloncolásra jelölt elutasított menedékkérőnek, hogy az adott időpontban ne legyenek a szokásos tartózkodási helyükön – tette hozzá a BAMF vezetője, kiemelve: „Nyilvánvaló, hogy a kitoloncolások megakadályozásáért küzdenek egyes szervezetek, például az önjelölt menekültügyi tanácsok.”

A Neue Osnabrücker Zeitung egy másik súlyos problémára is rávilágít a bevándorlással kapcsolatban. Kormányzati jelentésekre hivatkozva a regionális napilap arról írt, hogy a németnyelv-tanfolyamokra és integrációs kurzusokra járó menedékkérők 45 százaléka nem tud levizsgázni. Számokra lebontva: 2018-ban 202 ezer emberből összesen 93 500-an nem tudtak sikeres vizsgát tenni, ráadásul növekvő arányszámról van szó, hiszen 2017-ben ez a menedékkérők 40 százalékáról volt elmondható.

A Die Welt napilap szerint az alap- és középfokú nyelvtudás elsajátítása minden bizonnyal azért is nehezére eshetett 45 ezer embernek, mert analfabéták voltak, amikor a kurzusokra beiratkoztak. A BAMF által finanszírozott tanfolyamok minőségét rengeteg kritika érte az elmúlt hónapokban. A menekültügyi hivatal ezért vizsgálatot indított, amelynek során megállapította, hogy a kurzusokat szervező tizenhat nyelviskola nem megfelelő nyelvtudás esetében is adott bizonyítványt a menedékkérőknek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.