Csatát nyert Netanjahu

Egy éven belül harmadik alkalommal rendeztek parlamenti választásokat Izraelben, miután nem sikerült működő koalíciót összekovácsolniuk a pártoknak. Benjamin Netanjahu ügyvivő miniszterelnöknek még korrupciós ügyeinek árnyékában is sikerült győzelemre vezetnie jobboldali alakulatát, miközben a baloldal történelmi vereséget szenvedett. Ám az, hogy ez elég lesz-e a kormányalakításhoz, még korántsem dőlt el.

2020. 03. 04. 11:48
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Konfettiesőben ünnepelt Benjamin Netanjahu ügyvivő izraeli miniszterelnök a hétfői választások első eredményei láttán. – Ez életem legnagyobb győzelme – örvendezett a Likud vezetője feleségével, Sarával az oldalán, akivel éppen a voksolás estéjén örülhettek 29. házassági évfordulójuknak is.

– A választások legnagyobb nyertese valóban Benjamin Netanjahu és a Likud, hiszen több mandátummal javítottak szeptemberi eredményükön, ezzel sikerült magabiztosan megelőzniük a Kék-Fehér szövetséget. A legnagyobb vesztes ezért éppen a Beni Ganc vezette centrista alakulat, amelynek támogatottsága a hajrában fokozatosan apadt. A hagyományos baloldal is a vesztesek közé tartozik, hiszen hiába fogott össze a Munkapárt és a Merec, a szeptemberi 11 helyett most csak hat mandátumra futotta tőlük – értékelte a Magyar Nemzet megkeresésére a választási eredményeket Csepregi Zsolt.

Az Antall József Tudásközpont kutatója a vesztesek közé sorolta még az izraeli közvélemény-kutatókat, amelyek választási apátiát jósoltak, amihez képest 71 százalékkal két évtizedes rekordot döntött a részvétel. De mellélőttek azzal is, hogy szoros eredményt jósoltak a két nagy párt között, ami helyett elsöprő Likud-győzelem következett.

– Az izraeli társadalom belefáradt az egyéves bizonytalanságba és belpolitikai válságba. A szavazók közel egyharmada a Likudra és így Benjamin Netanjahura adta le a szavazatát, a kipróbált, hazai és nemzetközi fronton bizonyított vezetőre – latolgatta a jó szereplés okait a szakértő. Az ellenzéki oldalról pedig kiemelte, hogy az utolsó hetekben a kampány jóval nagyobb sebességre kapcsolt, amire a Kék-Fehér nem volt felkészülve.

A szakember ugyanakkor arra is figyelmeztetett, hogy a magabiztos győzelem ellenére még korántsem biztos, hogy Benjamin Netanjahu maga mögé tudja állítani a képviselők abszolút többségét. Emlékeztetett, hogy a csak jövő héten esedékes, hivatalos eredmények 59-61 mandátum közötti eredményt jósolnak a jobboldali blokknak a 120 fős törvényhozásban. Amennyiben tehát nincs meg a 61 fős többség, Netanjahu megpróbálhat átcsábítani néhány képviselőt a centrumtól és a mérsékelt baloldaltól azzal az üzenettel, hogy véget kell vetni a bizonytalanságnak. – Ez az amúgy jogos és társadalmilag támogatott érv nem lesz hathatós, és ha nem lesz meg a jobboldali-vallásos tömörülésnek a többség, úgy jöhetnek a negyedik izraeli választások valamivel több mint egy éven belül – elemezte a lehetséges forgatókönyveket Csepregi Zsolt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.