Csehország is bevásárol a kínai Sinopharm-vakcinából

Csehország lett a második európai uniós tagállam, amelyik úgy döntött, Kínától is vásárol koronavírus elleni védőoltást – legalábbis ez derült ki abból a brüsszeli Politico.eu által szemlézett közleményből, amelyet Miloš Zeman elnöki hivatala tett közzé még szerda este. A visegrádi országban egyébként már javában tombol a járvány harmadik hulláma, a százezer főre vetített új esetek kétheti átlagát tekintve világelsők, ezért Prága úgy döntött: nem várnak az uniós vakcinabeszerzésre. 

2021. 03. 04. 13:01
null
Kecskemét, 2021. február 24. A kínai Sinopharm koronavírus elleni oltóanyaga Kecskeméten, a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályán, mielőtt átadják háziorvosnak 2021. február 24-én. MTI/Ujvári Sándor Fotó: Ujvári Sándor Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csehország lett a második európai uniós tagállam, amelyik úgy döntött, Kínától is vásárol koronavírus elleni védőoltást – írta meg a brüsszeli Politico.eu a cseh elnöki hivatal által szerdán közzétett közleményre hivatkozva. Nem sokkal később Jiří Ovčáček cseh elnöki szóvivő a Twitteren tudatta:

a cseh államfő kérésére Peking Sinopharm-vakcinát szállít Csehországnak.

Ovčáček szerint az államfőt Andrej Babiš miniszterelnök kérte meg arra, hogy forduljon Kínához a Sinopharm-vakcina ügyében.

„A köztársasági elnök eleget tett a kérésnek, és levelet írt a kínai elnöknek. A pekingi cseh nagykövetség jelentése szerint a kínai fél úgy döntött, hogy haladéktalanul eleget tesz a cseh kérésnek”

– áll a rövid bejegyzésben. A bejegyzésből nem derül ki, hogy mennyi vakcinát szállít Kína Csehországnak, ahol jelenleg nagyon súlyos a járványhelyzet, és az egészségügy oltóanyaghiánnyal küzd.

Szerda este jelentette az Ihned.cz cseh hírportál jól értesült forrásokra hivatkozva, hogy Csehország, Szlovákia és Ausztria soron kívül száz-százezer adag Pfizer/BioNTech-vakcinát kap az Európai Unió többi tagállamától. Andrej Babiš cseh kormányfő az értesülést később a Twitteren megerősítette.

Babiš szerint az uniós tagállamok szerdán döntöttek erről a lépésről, a vakcinákat pedig a jövő héten szállítják ki az említett három országba.

Az Ihned.cz értesülései szerint a három állam támogatását az tette lehetővé, hogy a Pfizernek sikerült növelnie a gyártási kapacitását.

Eközben a cseh egészségügyi minisztérium elutasította az Egyesült Arab Emírségek ajánlatát egymillió AstraZeneca-vakcina szállítására.

Ezt Tomás Petrícek cseh külügyminiszter mondta el a Respekt.cz hírportálnak. Petrícek szerint az elutasítás oka az volt, hogy a felajánlott vakcinákat Indiában gyártották, és használatukra az Európai Unió nem adott engedélyt. Andrej Babiš később elhatárolta magát Patrícek kijelentésétől, és azt állította, hogy „az ajánlat nem volt komoly”.

Csehországban szerda estig több mint hétszázezer személyt oltottak be koronavírus elleni vakcinával. A csehek eddig csak az Európai Unióban engedélyezett vakcinákat használták.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.