Csökkent az olasz GDP a negyedik negyedévben

Csökkent Olaszország gazdaságának teljesítménye a tavalyi negyedik negyedévben a belső kereslet gyengesége miatt, meglepve ezzel az elemzőket.

Forrás: MTI2020. 01. 31. 21:12
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az olasz statisztikai hivatal pénteken közzétett előzetes adatai szerint a hazai össztermék (GDP) az előző negyedévhez képest 0,3 százalékkal esett vissza október-decemberben, ez 2013 első negyedéve óta a legrosszabb adat. Elemzők a harmadik negyedévi tényadattal azonos értékre, 0,1 százalékos emelkedésre számítottak. Éves összevetésben stagnált az olasz gazdaság október-decemberben, míg elemzők 0,3 százalékos emelkedést vártak, valamivel gyengébbet a harmadik negyedévben mért 0,5 százaléknál.

A 2019-es év egészében 0,2 százalékkal nőtt az olasz gazdaság, meghaladva a kormány 0,1 százalékos előrejelzését. Egy évvel korábban, 2018-ban 0,8 százalékkal, 2017-ben pedig még 1,5 százalékkal bővült az olasz gazdaság.

Az olasz statisztikai hivatal negyedik negyedéves adatsorában nem számszerűsítette a GDP komponenseinek alakulását, mindössze annyit közölt, hogy a mezőgazdaság és az ipar teljesítménye csökkent, míg a szolgáltatások stagnáltak. Keresleti oldalról a hazai fogyasztás lefelé húzta a GDP-növekedési ütemet, amit csak részben tudott ellensúlyozni az export emelkedése.

Az olasz kormány arra számít, hogy idén 0,6 százalékkal nő majd a gazdaság. A Nemzetközi Valutaalap, amely szerint a következő pár évben az euróövezeti tagországok között Olaszország gazdasági növekedési üteme lesz a legalacsonyabb, 0,5 százalékos bővülést vár az idei évre.

Olaszország az euróövezet harmadik legnagyobb gazdasága. Az uniós statisztikai hivatal ugyancsak pénteken nyilvánosságra hozott jelentése szerint a vártnál kevésbé nőtt az euróövezet hazai összterméke, havi összevetésben csak 0,1 százalékkal, éves szinten pedig 1,0 százalékkal. Elemzők ezt a második és harmadik legnagyobb gazdaság, azaz Franciaország és Olaszország vártnál gyengébb teljesítményének tulajdonítják.

A nagy európai értéktőzsdéken megfordult a hangulat péntek délelőtt, fokozatosan elolvadtak a kezdeti nyereségek egyrészt a gyenge makroadatokra, másrészt amiatt, hogy Nagy-Britannia és Olaszország megerősítette, a tüdőgyulladást okozó új koronavírus-fertőzöttnek bizonyult két-két beteg.

Délután két óra körül a római tőzsde irányadó indexe volt a nap vesztese, 1,28 százalékos mínusszal. Londonban 0,70 százalékos, Frankfurtban 0,44 százalékos, Párizsban 0,46 százalékos, Madridban pedig 0,48 százalékos veszteségben állt a vezető tőzsdeindex.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.