Czarnek: Az iskolákat meg kell védeni az ideológiai forradalomtól

Védeni kell a lengyel iskolákat az „ideológiai forradalomtól” – hangsúlyozta Przemyslaw Czarnek kijelölt lengyel oktatási miniszter egy hétfői lapinterjúban.

Forrás: MTI2020. 10. 05. 14:14
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Czarnek az átalakított, beiktatás előtt álló lengyel kormányban az összevont köz- és felsőoktatási tárcákat irányítja. A Sieci konzervatív hetilapban munkaterveiről beszámolva rámutatott: a lengyel oktatási törvény szerint tiszteletben kell tartani a keresztény értékeket.

Nem robbantok ki semmilyen forradalmat, ideológiai háborút, hanem védeni fogom az iskolákat az ilyen forradalommal szemben – jelentette ki.

Ebben az összefüggésben Czarnek kommentálta azokat a tiltakozásokat, amelyeket Lengyelországban az utóbbi időben LMBTQ-aktivisták szerveztek, és amelyek során a melegjogi mozgalom szivárványos zászlaját tűzték ki fővárosi emlékművekre és keresztény szimbólumokat gyaláztak meg.

Nem mi alakítjuk át mások szentjeinek a szobrait, hanem a mieinket gyalázzák meg. Nem mi rendezzük a szentmiséket parodizáló akciókat. [...] Senkit sem támadunk, csak védeni akarjuk jogrendünket – hangsúlyozta Czarnek. Egy jogállamban mindenki egyenlő a jogi felelősség tekintetében is – tette hozzá.

Czarnek kinevezése ellen szombaton LMBTQ-egyesületek, valamint több ismert baloldali politikus is tiltakozott Varsóban. Szorgalmazták egy másik, a gyermekeket – megfogalmazásuk szerint – „szexuális irányultságuk miatt nem megkülönböztető” miniszter kinevezését.

Przemysław Czarnek
Fotó: Wikimedia Commons

Przemyslaw Czarnek hétfőn a PAP hírügynökségnek nyilatkozva manipulációnak nevezte a tüntetésen megfogalmazott aggodalmakat.

A lengyelországi közvéleményt egyebek között annak nyomán foglalkoztatja a meleg- és transzszexuális mozgalom témája, hogy az Európai Bizottság (EB) nyáron az LMBTQ-jogokra hivatkozva elutasította hat lengyel település finanszírozását a testvérvárosi programban.

Az említett települések korábban családvédelmi nyilatkozatokat adtak ki, reagálva arra, hogy a fő ellenzéki párt, a Polgári Platform elnökhelyettese, Rafal Trzaskowski varsói főpolgármester, volt államfőjelölt úgynevezett LMBTQ-chartát írt alá, amelyben egyebek között a szexuális felvilágosítás sokak által radikálisnak minősített formáinak bevezetését ígérte.

A brüsszeli testület ebben az összefüggésben arra hivatkozott, hogy Lengyelországban állítólag úgynevezett LMBTQ-mentes övezeteket létesítettek. Ilyen övezetek létezését Varsó azonban többször cáfolta. Legutóbb múlt héten Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök deep fake-nek (teljesen hamis hírnek) nevezte ezeket az információkat, felidézve:

az álhírt egy lengyel baloldali aktivista terjesztette el, aki néhány, a családvédelmi nyilatkozatot elfogadó település helységnévtáblája alá több nyelvű, LMBTQ-mentes zóna feliratú táblákat rögzített, és az erről készített fotókat a világhálón terjesztette.

Morawiecki azután nyilatkozott a témában, hogy szeptember végén ötven, Lengyelországban akkreditált nagykövet nyílt levelet tett közzé, melyben támogatásukat fejezték ki a lengyelországi LMBTQ-mozgalom iránt. A kormányfő ez alkalomból aláhúzta: Lengyelországban mindenki, beleértve a szexuális kisebbségeket, egyenlő bánásmódban részesül. A történelmi hagyomány is mutatja, hogy a tolerancia „a lengyel DNA (genetikai kód) része” – jelentette ki a lengyel miniszterelnök.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.