Diplomáciai jártasság helyett szorgalom

Abe Sinzó támogatására is számít a japán kormányfői szék legesélyesebb várományosa.

2020. 09. 13. 22:22
Liberal Democratic Party debates in Tokyo
Japan's ruling Liberal Democratic Party (LDP) leadership candidate and Chief Cabinet Secretary Yoshihide Suga attends a debate for the LDP leadership election in Tokyo, Japan September 12, 2020. Charly Triballeau/Pool via REUTERS - RC2VWI9SBUFM Fotó: POOL New
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mostanra már szinte teljesen biztos, hogy a rendkívül szorgalmasnak ismert, ámde karizma nélküli Szuga Josihide eddigi kormányszóvivő követi Abe Sinzót a miniszterelnöki székben. Noha a kormányzó Liberális Demokrata Párt hivatalosan csak hétfőn választja meg új vezetőjét, aki várhatóan az ország új kormányfője is lesz, a The Japan Times vasárnap azt írta:

a párt holnapi szavazásán a 71 éves politikus várhatóan az 535 szavazatnak messze több mint a felét bezsebeli, maga mögé utasítva ezzel két legfőbb riválisát, Isiba Sigero korábbi védelmi minisztert és Kisida Fumio volt külügyminisztert.

A párton belüli öt nagy frakció támogatásának köszönhetően Szuga 394 szavazatra, azaz a voksok több mint hetven százalékára számíthat a képviselőktől.

A diplomácia útvesztőjében

A japán közvélemény egyébként úgy tartja, kormányszóvivőként Szuga az elmúlt nyolc évben minden idejét a kormánynak szentelte.

„Keményebben dolgozott, mint a kabinet bármely minisztere Abe Sinzó alatt: korábban jött be, mint mások, később ment haza, mint mások, a fárasztó munkarendet pedig hosszabb ideig bírta, mint bármely más kabinetfőtitkár a történelem során”

– írta korábban a japán sajtó. Számos elemzés ugyanakkor rámutat arra, hogy bár Szuga szorgalma nem megkérdőjelezhető, a 71 éves politikusnak nincs megfelelő, a nemzetközi porondon való labdába rúgáshoz elengedhetetlen kapcsolatrendszere.

Márpedig erre nagy szüksége lesz a mindeddig a szigetország belső problémáinak megoldására koncentráló politikusnak, hiszen a Távol-Kelet egyre forrongóbb geopolitikai viszonyai között kell helytállni a következő egy évben – már amennyiben személyét a parlament is elfogadja. Hiányosságaival azonban maga Szuga is tisztában van; legalábbis erre utal az, hogy a politikus tegnap arról beszélt: belőle hiányzik az a fajta diplomáciai képesség, amellyel Abe Sinzó rendelkezik, beleértve például a leköszönő kormányfő híresen jó személyes viszonyát Donald Trump amerikai elnökkel.

Elhivatott hozzáállás

A miniszterelnöki szék várományosa éppen ezért azt reméli, számíthat a kormányfői posztról betegség miatt távozó Abe segítségére a diplomáciai kérdésekben. Szuga elmondása szerint bízik abban, hogy képes lesz elődje „cipőjébe bújni”, s a szigetország érdekeit szolgálni.

– Az elmúlt közel nyolc évben részt vettem minden fontos politikai kérdés eldöntésében, készen állok arra, hogy Japán miniszterelnöke legyek

– idézte szavait a The Asahi Shimbun című japán portál.

Abe Sinzó mandátuma 2021 szeptemberében járt volna le. A 65 éves politikus évek óta fekélyes vastagbélgyulladással küzd (2007-ben első miniszterelnöki ciklusa közben is az őt tinédzser kora óta kínzó betegsége miatt mondott le), és állapota az utóbbi időben jelentősen romlott. A leköszönő miniszterelnök jelezte: folytatja politikai karrierjét, és indulni akar a következő választáson.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.