Donald Trump harmadszor is elverné a demokratákat

A volt amerikai elnök leszögezte, nem fog új pártot alapítani.

MTI
2021. 03. 01. 7:52
TRUMP, Donald
Washington, 2021. január 20. Donald Trump leköszönő amerikai elnök újságíróknak nyilatkozik a washingtoni Fehér Házból távozóban 2021. január 20-án reggel, Joe Biden demokrata párti megválasztott amerikai elnök beiktatási ünnepségének napján. Az ünnepélyes eseményen Donald Trump nem vesz részt. Ő az első elnök 1869 óta, aki nem vesz részt utódja beiktatásán. MTI/EPA/Pool/Al Drago Fotó: Al Drago
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Nem alapítunk új pártot. Miénk a Republikánus Párt, amely egységes lesz és erősebb, mint valaha – mondta Donald Trump volt amerikai elnök vasárnap, a Konzervatív Politikai Akciócsoport (CPAC) nevű szervezet éves konferenciáján a floridai Orlandóban. A republikánus politikus – aki első nyilvános beszédét tartotta a Fehér Házból való távozása óta – álhírnek nevezte az új párt alapításával kapcsolatos találgatásokat. – Nem alapítok új pártot, ez álhír volt. Nem lenne zseniális? Indítsunk egy új pártot, és osszuk meg a szavazatainkat, hogy soha ne nyerhessünk. Nem, ez nem érdekel minket – fogalmazott Trump. – Ma itt állok önök előtt, hogy kijelentsem: az a hihetetlen utazás, amelyet négy évvel ezelőtt együtt kezdtünk el, még korántsem ért véget. A büszke, szorgalmas amerikai hazafiak mozgalma csak most kezdődik, és a végén mi győzünk! – mondta lelkesedéstől fűtve a volt elnök, aki nem zárta ki, hogy 2024-ben elindul az elnöki pozícióért folyó versenyben.

 

– Ki tudja, akár úgy is dönthetek, hogy harmadszor is megverem őket

 

– nyilatkozta a volt elnök. Donald Trump azt jósolta, hogy a Demokrata Párt hervasztó vereséget fog szenvedni a félidős választásokon, és 2024-ben biztosan elveszíti a Fehér Házat. A volt elnök továbbra sem hajlandó elismerni a vereségét, és megismételte azt az állítását, hogy ő nyerte meg a 2020-as választásokat. A demokratákra utalva Trump úgy fogalmazott, hogy „valójában, mint tudják, éppen elvesztették a Fehér Házat”.

https://twitter.com/CPAC/status/1366168185045716995

 

A volt elnök élesen támadta utódja, Joe Biden számos intézkedését. – A modern amerikai történelem összes elnöke közül Bidennek volt a legtragikusabb első hónapja – fogalmazott Trump.

 

– Mindannyian tudtuk, hogy a Biden-adminisztráció rossz lesz, de egyikünk sem tudta elképzelni, hogy ennyire rossz lesz, és hogy ennyire balra mennek – tette hozzá. A jóval több mint egy órán át tartó beszédében Trump kritikákat fogalmazott meg a Biden-kabinet tevékenységéről például a bevándorlás, a pandémia, a kereskedelem és a transzneműek jogaival kapcsolatban is. A Joe Biden vezette adminisztrációt munkahely-, család-, határ-, energia-, nő- és tudományellenesnek nevezte.

Trump felszólította támogatóit, hogy vegyék komolyan a járványellenes küzdelmet.

 

– Mindenki menjen el, és oltassa be magát!

 

– fogalmazott a volt elnök, aki cáfolta utódja korábbi állítását, miszerint az Egyesült Államok – annak hivatalba lépése előtt – nem rendelkezett vakcinával. – Joe Biden csak az általunk bevezetett tervet hajtja végre, és ha becsületes médiánk lenne – ami nincs – akkor ezt hangosan és egyértelműen jeleznék – mondta a volt elnök. Donald Trump az előadásában név szerint felsorolta azokat a republikánus képviselőket és szenátorokat, akik az elítélése mellett szavaztak az alkotmányos felelősségre vonási eljárásban (impeachment). – Nem lehetnek olyan vezetőink, akik nagyobb szenvedéllyel vetik bele magukat amerikai honfitársaik elítélésébe, mint a demokraták, a média, vagy a radikálisok elleni küzdelembe! Szabaduljunk meg tőlük! – követelte a volt elnök.

Hivatalnokok és Orange megye seriffhivatalának alkalmazottai sorfalat állnak a sajtó részére elkülönített terület előtt, ahol ifjabb Donald Trump, az előző amerikai elnök, Donald Trump fia interjút ad a CPAC-en Fotó: MTI/AP/John Raoux

Trump republikánusok közötti népszerűségét mutatja annak a közvélemény-kutatásnak az eredménye is, amelyet a konferencia közben készítettek. Az eredmény szerint – egy esetleges előválasztáson – a válaszadók 55 százaléka voksolna a volt elnökre. Ron DeSantis floridai kormányzóra a szavazók 21, Kristi Noem dél-dakotai kormányzóra pedig négy százalékuk szavazna. A résztvevők közül tízből csaknem heten azt mondták, hogy szeretnék, ha Donald Trump 2024-ben is indulna az elnökválasztáson.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.