Donald Trump már nem fertőz, de még megfigyelés alatt tartják

Az elnök véget vethet az önkéntes karanténnak, tíz nappal az első tünetek jelentkezését követően.

Forrás: MTI2020. 10. 11. 9:44
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Donald Trump amerikai elnök már nem fertőző – közölte Sean Conley, a Fehér Ház orvosa szombaton egy a reggeli órákban elvégzett koronavírusteszt eredményére hivatkozva.

Az orvos szerint az amerikai Járványügyi és Betegségmegelőzési Központ (CDC) kritériumai alapján az elnök véget vethet az önkéntes karanténnak, tíz nappal az első tünetek jelentkezését követően.

Fotó: MTI/EPA /Pool/Ken Cenedo

Conley kiemelte: a betegség lefolyása során elvégzett tesztek folyamatosan csökkenő vírusszintet mutattak Trump szervezetében.

Hozzátette, hogy továbbra is megfigyelés alatt fogja tartani az elnököt, aki minél hamarabb vissza akar térni feladatai ellátásához.

Conley szerint Trumpnak az elmúlt több mint 24 órában már nem volt láza és az egyéb tünetei is javultak, bár ezt nem részletezte.

A 74 éves politikus szombaton először jelent meg a nyilvánosság előtt azóta, hogy megfertőződött a koronavírussal, és október 2-án kórházba került. Négy nap múltán tért vissza a Fehér Házba, ahol először nem az Ovális irodában, hanem elkülönített helyiségben dolgozott.

Trump a jövő héten újult erővel veti bele magát az elnökválasztási kampányba, és több helyszínen is gyűlést tart. Hétfőn Floridában, kedden a pennsylvaniai Johnstownban, szerdán pedig az iowai Des Moinesben jelenik meg a nyilvánosság előtt.

Szokatlan helyről, az afganisztáni táliboktól kapott támogatást Trump az elnökválasztási kampányában

Reméljük, ő fog győzni a választáson, és megszünteti az amerikai hadsereg afganisztáni jelenlétét – mondta el Zabihullah Mudzsáhid, a radikális iszlamisták szóvivője a CBS-nek telefonon adott interjúban.

A szélsőségesek egyben aggodalmukat fejezték ki a koronavírussal megfertőződött elnök egészségi állapota miatt.

Amikor tudomásunkra jutott, hogy Trump koronavírustesztje pozitív lett, aggódni kezdtünk az egészségéért, de úgy tűnik, már jobban van – közölte egy másik tálib szóvivő a CBS-szel.

Trump kampányszóvivője, Tim Murtaugh szombaton visszautasította a tálibok támogatását. Szintén a CBS-nek nyilatkozva elmondta: „a táliboknak tudniuk kell, hogy az elnök minden eszközzel meg fogja védelmezni az amerikai érdekeket”.

November 3-án lesz az amerikai elnökválasztás, és az újraválasztásra készülő Trump régóta hangoztatja, hogy le kell zárni „a nevetséges, vég nélküli háborúkat”.

Trump szerda este közölte, hogy az Egyesült Államoknak már „karácsonyra” ki kellene vonnia a maradék katonáit Afganisztánból.

Az Egyesült Államok és az afganisztáni tálib lázadók között februárban létrejött dohai megállapodás értelmében az amerikai katonáknak 2021 májusáig el kellene hagyniuk a dél-ázsiai országot.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.