Donald Trump nem hajlandó virtuálisan vitázni Joe Bidennel

Donald Trump amerikai elnök alkalmatlannak minősítésével akart felülkerekedni az alelnökjelölti televíziós vitán Kamala Harris demokrata párti jelölt, Mike Pence republikánus alelnök azonban a tőle megszokott higgadtsággal világosította fel vitapartnerét a Trump-kormányzat eddigi eredményeiről. A kemény kritikák és a vádaskodások ezúttal sem hiányoztak a szópárbajból, azonban nem tudni, lesz-e folytatás: az elnöki viták lebonyolításáért felelős bizottság ma bejelentette, hogy Donald Trump és Joe Biden október 15-én esedékes vitáját virtuálisan tartanák meg, erről azonban az amerikai elnök hallani sem akar. – Nem fogok a számítógép elé ülni és vitatkozni, ne vesztegessék ezzel az időmet – fogalmazott Trump.

2020. 10. 08. 15:29
Vice President Mike R. Pence points to delegates at the Republican National Convention in Charlotte
Vice President Mike R. Pence points to delegates at the Republican National Convention in Charlotte, North Carolina, U.S., August 24, 2020. David T. Foster/Pool via REUTERS - RC2KKI941YAV Fotó: POOL New
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Donald Trump és Joe Biden múlt heti performanszától eltérően az amerikai alelnökjelöltek tegnap esti vitája személyeskedés, kiabálás és egymás sértegetése nélkül zajlott le a Utah állambeli Salt Lake Cityben. A határozott üzenetek, az unalomig ismert kritikák és a vádaskodások azonban Mike Pence republikánus alelnök és Kamala Harris demokrata alelnökjelölt televíziós szópárbajából sem hiányzottak. Elemzők szerint noha az elnökjelöltek vitájával ellentétben ezúttal a felek tisztelettel beszéltek egymással, retorikai eszköztárukat tekintve egyik jelölt sem lépett ki az elnökválasztási kampány kezdetétől fogva alkalmazott érvek keretrendszeréből.

Nem meglepő tehát, hogy az 55 éves Harris legfőbb üzenete Donald Trumpnak az elnöki alkalmatlanságára épült, többször Mike Pence-hez vágta például, hogy Donald Trump nem hisz a tudományban. Azonban – ahogy a liberális The New York Times fogalmazott gyorselemzésében – a politikus asszonynak nem sikerült megfelelnie a demokraták által támasztott – egyébként rendkívül magas – elvárásoknak, és nem sikerült megszorongatnia vitapartnerét. Elemzők szerint az sem tett jót Kamala Harris fellépésének, hogy többször is igyekezett a szópárbaj során egyébként végig higgadtan és tisztelettudóan viselkedő republikánus alelnököt összemosni Donald Trumpnak az elnökjelölti tévévitán nyújtott teljesítményével, minden egyes alkalommal szóvá téve azt, amikor Mike Pence közbevágott.

– Ha megengedi, befejezném, amit mondani akartam, aztán vitázhatunk. Oké?

– mondta Harris. Ez azonban egy idő után rendkívül mesterkélten hangzott, főleg hogy Pence felszólalási stílusát még rosszindulattal sem lehetne vehemensnek mondani.

Pence sarokba szorította ellenfelét

A politikusok elsősorban a koronavírus-járvány kezeléséről, a gazdaság helyzetéről és kilátásairól, adó- és külpolitikáról, környezetvédelemről és fajgyűlöletről vitáztak, de számos aktuális közéleti téma is szóba került. Miközben Harris – vitapartnere helyett – végig Donald Trumpon igyekezett fogást találni, Mike Pence-nek sikerült kellemetlen helyzetbe hoznia a demokrata alelnökjelöltet. A republikánus alelnök ugyanis a legfelsőbb bíróság körül az elmúlt hetekben kialakult republikánus–demokrata csörte apropóján megkérdezte ellenfelét: Joe Biden demokrata elnökjelölt megválasztása esetén vajon valóban élne-e a lehetőséggel, hogy ellensúlyozza a testület konzervatív többségét.

A kérdés Ruth Bader Ginsburg halálát követően került az amerikai közvélemény homlokterébe, a bírónő halálával ugyanis a republikánus elnök most lehetőséget kapott, hogy a kilenctagú testületet 6:3 arányban jobbra tolja. A Trump által a megüresedett helyre javasolt Amy Coney Barrett azóta folyamatosan a demokraták kereszttüzében áll, érvelésük szerint ugyanis éppoly alkalmatlan a legfelsőbb bíróság megüresedett posztjára, mint amennyire Trump alkalmatlan elnöknek.

Mike Pence republikánus alelnök és Kamala Harris demokrata párti alelnökjelölt a 2020-as alelnökjelölti vitán Fotó: Justin Sullivan/ MTI/EPA/Getty Images/Pool

A téma az elnökjelöltek vitáján is terítékre került, Biden ugyanakkor kitért a válasz elől, és menekülőre fogta Harris is: annak ellenére, hogy Pence többször is nekiszegezte a kérdést, a demokrata alelnökjelölt egyszer sem válaszolt a kérdésre. Pence ezt szóvá is tette. Mint fogalmazott: kéretik feljegyezni, hogy a kérdésre nem érkezett válasz. A következő elnökjelölti vitán tehát Bidennek kell azt megválaszolnia.

A másfél órás beszélgetést egyébként Susan Page, a USA Today című lap újságírója vezette. A riporter a vita végén igyekezett kimozdítani Mike Pence-t a komfortzónájából: záró kérdése a választás utáni esetleges békés hatalomátadásról szólt. A műsorvezető felvetette, Donald Trump mindeddig elhárította az egyenes választ arra, hogy hajlandó lenne-e elismerni, ha vereséget szenved. Pence erre Harrishez fordulva kijelentette: „Az ön pártja az elmúlt három és fél évben mindent elkövetett azért, hogy átírja a múltbeli választások eredményét.” A republikánus alelnök továbbá azt mondta, a kérdés azért sem releváns,

mert a republikánusok biztosan győznek a november 3-án esedékes elnökválasztáson.

Külpolitika a fókuszban

Kamala Harris a Trump-adminisztráció külpolitikai sikereit is igyekezett megkérdőjelezni, felhozta például, hogy az amerikai elnök kilépett az elődje, Barack Obama által nagy nehezen tető alá hozott iráni atomalkuból, és hogy szinte teljesen izolálta az Egyesült Államokat a nemzetközi térben, még a NATO-szövetségesekkel is gyengültek a kapcsolatok. Pence szerint ugyanakkor rendkívül sikeresnek mondható az elmúlt négy év amerikai külpolitikája. Emlékeztetett például, hogy Washington végre Jeruzsálemet ismerte el Izrael fővárosának, amit ugyan már Barack Obama is ígérgetett, azonban nem mert meglépni. A NATO-val kapcsolatban elmondta:

a Trump-adminisztrációnak sikerült elérnie, hogy a NATO-tagok több pénzt áldozzanak a közös védelemre, mint az Obama-kormány idején.

Mike Pence emlékeztetett arra is: Washington az elmúlt években gyakorlatilag teljesen felszámolta az Iszlám Állam tevékenységét a Közel-Keleten. Felhozta továbbá a terrorszervezet vezérének, Abu al-Bagdadinak a tavalyi likvidálását is, amelyet ráadásul így sikerült elérni, hogy egyetlen amerikai élet is elveszett volna a harcban. Mike Pence úgy látja továbbá, amikor Joe Biden Obama alelnökeként teljesen határozatlan katonai politikát folytatott, s még csak a közelébe sem kerültek a közel-keleti káosz megoldásának.

– Ha a Trump-adminisztráció nem jött volna, al-Bagdadi még ma is élne

– vetette oda a republikánus alelnök.

Trump elhatárolódik a virtuális vitától

Az elnökjelöltek közötti következő vitára menetrend szerint október 15-én kerülne sor, ma azonban a helyzet teljesen bizonytalanná vált. Az elnöki viták bizottsága ugyanis délelőtt bejelentette, hogy a koronavírus-járvány miatti aggodalmak nyomán a soron következő szópárbajt virtuális formában terveznek megtartani, Donald Trump azonban erről hallani sem akar. A Fox Business című műsornak nyilatkozva az amerikai elnök úgy fogalmazott: a bizottság megváltoztatta a vita stílusát, és ez számunkra nem elfogadható. Hozzáfűzte:

ne vesztegesség az időmet egy virtuális vitával, az megalázó lenne.

Arról is beszélt, hogy biztos benne: második alkalommal is felülkerekedne Bidenen, a bizottság pedig éppen azért terelné virtuális platformra a szópárbajt, hogy ezzel is védjék a demokrata elnökjelöltet.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.