Döntött a bíróság, tovább épülhet Trump határfala

Környezetvédők a védelmi költségvetés átcsoportosítása miatt perelték az amerikai államot.

Magyar Nemzet
2020. 08. 01. 16:11
U.S. President Trump visits U.S.-Mexico border with border patrol agents in Mission, Texas
Donald Trump nem enged a demokratáknak, mindenáron megépítené a mexikói határfalat Fotó: Leah Millis Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyfős többséggel, 5:4 arányban úgy döntött az amerikai legfelső bíróság, hogy tovább épülhet a határkerítés az amerikai–mexikói határon, amíg egy fellebbviteli bíróság nem dönt egy ezzel kapcsolatos jogvitáról – jelentette a UPI hírügynökség.

Egy bíróság még júniusban úgy határozott a panaszos környezetvédő szervezeteket képviselő Amerikai Polgárjogi Unió beadványára: alkotmánysértő, hogy a Trump-kormány a védelmi költségvetés terhére 2,5 milliárd dollárt átcsoportosított a határfal építésére Arizona, Új-Mexikó és Kalifornia szövetségi államokban. De a washingtoni igazságügy-minisztérium fellebbezett, így az ügy folytatódik a tárgyalóteremben. Stephen Breyer liberális bíró, aki a legfelső bírósági döntésnél a kisebbségi véleményt osztotta, kifejtette: attól tart, hogy ezzel a végső ítéletet is megelőlegezik, mert a fal ténylegesen megépülhet, mire a jogvita lezárul.

Donald Trump nem enged a demokratáknak, mindenáron megépítené a mexikói határfalat
Fotó: Reuters

Az amerikai elnök egyik fő, 2016-os választási ígérete volt a törvénytelen bevándorlás feltartóztatására épülő déli határvédelmi fal, amely az USA Mexikóhoz fűződő kapcsolatait is meghatározza. Júliusi bejelentés szerint eddig csaknem 400 kilométernyi falat húztak fel, Trump pedig 724 km-t ígért négy évre. Mintegy 11 millió törvénytelen bevándorló él a 330 milliós Egyesült Államokban.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.