Drága védelem apokalipszis ellen

A pénz nem véd meg a betegségtől, nem ad immunitást, de segíthet az elszigetelődésben. Ahogy egyre többen betegednek meg az új típusú koronavírustól világszerte, úgy próbálják – a pénzt nem sajnálva – a világ leggazdagabbjai megvédeni saját magukat és családjukat. Az eszköztár változatos, és szinte csak a pénz szabhat neki határt: magánorvosok, kompletten felszerelt orvosi szobák, luxusjachtok, menekülés vidéki kastélyokba vagy luxusbunkerekbe. A beszámolók szerint a gazdagok nemcsak a vírusra készülnek, hanem a járvány levonulása utáni káoszra és zavargásokra is.

Bendarzsevszkij Anton
2020. 03. 29. 7:25
null
A horvát hatóságok vizsgálják a luxushajó üzemeltetőjének szerepét (képünk illusztráció) Forrás: 123RF
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem minden gazdasági szektor sínylette meg a Covid–19 koronavírus-járvány tömeges terjedését: a prémium egészségügyi szolgáltatásokkal, luxusingatlanokkal, repülőgépek kiadásával vagy bunkerekkel foglalkozó ágazatok köszönik, egyre jobban vannak. Az elmúlt hónapokban forgalmuk megtöbbszöröződött, ahogy a globális járvány egyre több helyen ütötte fel a fejét. A hirtelen jött növekedést előbb a magángépek üzletága érezte meg: februárban rengeteg kínai és délkelet-ázsiai milliárdos és vagyonos üzletember próbálta elhagyni a vírus által érintett térségeket. A betegség terjedésével a menekülési útvonalak is változtak: március közepére New York leggazdagabbjai köré­ben kezdődött elvándorlás, ahogy terjedtek a hírek a város teljes elzárásáról. Hasonló játszódott le Londonban is: a luxusingatlanokra specializálódó irodák hirtelen megnövekedett érdeklődésről számoltak be, a kereslet leginkább a vidéki brit luxusvillákra és az elszigetelt kastélyokra irányult. A Daily Mail beszámolói szerint voltak olyanok is, akik lakatlan karibi szigeteket szerettek volna vásárolni. Sokan nemcsak a járványtól tartanak, hanem az utána várható káosztól és társadalmi zavargásoktól is, ami ellen a vidéki villákba menekülés sem jelent garanciát. Az egyik megoldás a luxusjachtok bérlése: megfelelő mennyiségű ellátmánnyal felszerelkezve hetekig el lehet vonulni a világtól a semmi közepén hajózva. Egy ilyen jachtozás legénységgel és ellátmánnyal együtt heti 40-50 millió forintnál kezdődik.

Hasonlóképpen nő minden kontinensen a védett bunkerek iránti kereslet is: az egyik amerikai cég szerint a náluk megrendelt bunkerek átlagára ötvenmillió forint körül mozog. A luxusbunkerek költsége azonban ennek a többszöröse is lehet.

Az izoláció nem minden

Oroszországban a gazdagabbak az egészségügyi ellátás összeomlásától vagy a magánklinikák potenciális állami felügyeletétől tartva lélegeztetőgépeket vásárolnak vagy komplett, orvosi műszerekkel felszerelt szobákat alakítanak ki. Persze ez magában még nem elég, és egy magánorvos állandó készenlétben állása is kell ahhoz, hogy a dolog értelmet nyerjen. A pénz nem biztosít immunitást a vírus ellen, de azért ha az embernek sok pénze van, könnyebben vészelheti át a rendkívüli helyzeteket.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.