Egy börtönbüntetésre ítélt aktivista elengedéséért tüntettek Hongkongban

Több száz feketébe öltözött, maszkos ember tüntetett egy börtönbüntetésre ítélt radikális aktivista elengedéséért a hongkongi legfelsőbb bíróság épületénél szerdán.

Forrás: MTI2019. 10. 09. 16:12
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A bíróság előtt várakozó tüntetők megakasztották a közlekedést. A tiltakozók öt ujjukat a magasba tartották, így emlékeztetve a hongkongi tüntetők öt követelésére.

A bebörtönzött aktivista, Edward Leung Hongkong önrendelkezésének és függetlenségének egyik szószólója, valamint a 2016-os Mong Kok-i tüntetések vezéralakja volt. 2016. február 8-áról 9-ére virradóra a Leung és pártja által utcára szólított tüntetők összecsaptak a rendőrökkel Hongkong munkásosztálybeli körzetében, Mong Kokban. Az álarcos tiltakozók téglákat és kukákat dobáltak, a zavargásokban több mint százan – köztük rendőrök – sérültek meg. Leungot 2018 júniusában hat év börtönbüntetésre ítélték, de fellebbezett a döntés ellen. Szerdán tárgyalták ügyét a törvényszéken.

A hétmillió lakosú, kínai fennhatóság alatt álló, ám különleges közigazgatási státust élvező Hongkong 1997-ben került vissza Kínához a brit gyarmati uralom alól.

A hongkongiak az elmúlt években egyre gyakrabban vonultak utcára Peking növekvő befolyása ellen tiltakozva. A 2014-es, „esernyős forradalomnak” nevezett tüntetéssorozatban demokráciapárti aktivisták hetekre megbénították a kikötőváros egyes részeit. A 2016-os megmozdulás a 2014-es tiltakozások hamvaiból született.

A tiltakozások idén nyáron a kiadatási törvény tervezett módosítása miatt új életre keltek. A tüntetők demokratikus reformokat és a kormányzó, Carrie Lam távozását követelik.

Lam előző pénteken betiltotta az arc eltakarását az engedély nélküli tüntetéseken. A kormányzó egy olyan, még a brit gyarmati időszakból származó jogszabályra hivatkozva rendelte el a tilalmat, amelyet több mint ötven éve nem alkalmaztak, és amely lehetővé teszi, hogy a város hatóságai a közérdekre hivatkozva rendkívüli intézkedéseket léptessenek életbe.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.