Egy hónappal a tűzszünet után rakéták csapódtak be Gázában

A kiújuló feszültséget a május 10-ről elhalasztott Jeruzsálem-napi felvonulás okozta.

2021. 06. 16. 15:27
NETANJAHU, Benjmin
Jeruzsálem, 2021. június 16. Izraeli rendõr dulakodik egy palesztin tüntetõvel az izraeli nacionalisták Jeruzsálem óvárosában tartott zászlós felvonulása kezdetén 2021. június 15-én. Mivel a Benjámin Netanjahu volt konzervatív miniszterelnök hívei által szervezett felvonulás a muszlimok lakta negyedeket is érinti, a palesztinok provokációnak tekintik. Középen Itamar Ben-Gvir, a Zsidó Hatalom (Ocma Jehudit) párt egyik vezetõje, a kneszet tagja. MTI/AP/Ariel Schalit Fotó: Ariel Schalit
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kiújulni látszanak a harcok Izrael és a Gázai övezetet uraló Hamász palesztin dzsihadista szervezet között, noha a múlt hónapban lezajlott, tizenegy napig tartó rakétaháború a tűzszünet kölcsönös elfogadásával zárult. Szerdára virradó éjjel az izraeli hadsereg légi csapásokat mért a Gázai övezetben a Hamász létesítményeire, válaszul arra, hogy kedden a Hamászhoz köthető szélsőségesek gyújtószerkezetekkel felszerelt léggömbök tucatjait indították az izraeli területekre.

A léggömbök legalább huszonöt helyen okoztak tüzet a zsidó településeken, főként az ország déli területein, a Gázai övezet mentén, de áldozatokról nem adtak hírt a helyi források. Az izraeli védelmi erők (IDF) közleménye szerint az általuk megtámadott épületek az al-Kasszám Brigádhoz – a Hamász katonai csoportjához – tartoztak, melyek „különböző terrorista tevékenységeknek adtak helyet”. A hadsereg továbbá arról is beszámolt, mindenre felkészültek, beleértve a harcok újrakezdését is, erre a palesztinok is utaltak.

– Továbbra is folytatjuk az ellenállást, megvédjük jogainkat és szent helyeinket Jeruzsálemben

– jelentette ki a Hamász szóvivője, hangsúlyozva: nem céljuk a fegyveres összetűzések újbóli kialakulása. A katari székhelyű al-Dzsazíra hírcsatornának arról számoltak be a gázai fegyveresek, hogy nem kaptak parancsot újabb támadások végrehajtására, és a Hamász egyelőre nem tervez válaszcsapásokat indítani az izraeli területek ellen.

Eközben Kelet-Jeruzsálemben is fokozódott a feszültség, ahol a május 10-ről elhalasztott Jeruzsálem-napi felvonulást pótolták kedden nacionalista zsidók, mely végül a zsidók és az arabok összecsapásaiba torkollott. Az eseményt Benjámin Netanjahu nemrég leváltott konzervatív miniszterelnök hívei szervezték, a felvonulás során arabellenes jelszavakat kiabáltak és izraeli zászlókat lengettek. Az eseményeket Jaír Lapid új külügyminiszter elítélte, szerinte az elhangzott jelszavak szégyent hoznak az egész izraeli népre. A politikus azt írta a közösségi oldalára, hogy a megmozdulás nem említhető egy lapon a zsidó vallással, és hangsúlyozta, az izraeli zászló nem ezeket a jelmondatokat jelképezi. A felvonulás volt egyébként a vasárnap hivatalba lépett Naftali Bennett miniszterelnök első igazi kihívása.

„Halál az arabokra! Jeruzsálem a miénk!”

– hangoztatta a felvonuló tömeg.

Jeruzsálem, 2021. június 16.
Izraeli nacionalisták a Damaszkuszi kapunál a Jeruzsálem óvárosában tartott zászlós felvonulásukon
Fotó: MTI/EPA/Abir Szultan

A mintegy ötezer fős tömeg érintette volna a főként arabok lakta területen fekvő Damaszkuszi kaput is, ahol még a menet előtt palesztinok ezrei kezdtek gyülekezni a zsidók felvonulásának hírére reagálva. Az emlékmű környékén számos keresztény, zsidó és muszlim kegyhely található, emiatt a palesztinok provokációként tekintenek az izraeli megmozdulásra. Noha az utolsó pillanatban a rendvédelmi szervek elterelték a menetet a kaputól, ez nem volt elegendő ahhoz, hogy néhány órával később a Hamász ne indítson támadásokat Izrael ellen. Jeruzsálemben pedig a felvonuláson részt vevő zsidók kezdtek el szétszóródni, ez vezetett az ottani atrocitásokhoz. Az izraeli források szerint a hatóságok 17 palesztint vettek őrizetbe, akik többek közt a rendőrökre is rátámadtak, a Palesztin Vörös Félhold szervezet pedig 33 palesztin sérültről számolt be. Sajtóértesülések szerint mintegy kétezer rendőrt vezényeltek ki, és Izrael légvédelmi rendszerét, a Vaskupolát is megerősítették, számítva a Gázai övezetből indított támadásokra.

„Tűzzel és vérrel felszabadítjuk Palesztinát!”

– skandálták az utcára vonuló palesztinok a The Times of Israel helyi hírportál beszámolója szerint.

Jeruzsálem, 2021. június 16.
Izraeli rendőr dulakodik egy palesztin tüntetővel az izraeli nacionalisták Jeruzsálem óvárosában tartott zászlós felvonulása kezdetén
Fotó: MTI/AP/Ariel Schalit

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.