Egy vagyonba kerülnek Franciaországnak az illegális migránsok

Franciaországban több százezer illegális migráns tartózkodik, akik ugyanolyan ingyenes egészségügyi ellátásra jogosultak, mint bármelyik állampolgár. A Bevándorlási és Integrációs Hivatal főigazgatója szerint még soha nem volt az országban annyi bevándorló, mint most – olvasható a V4NA hírügynökség cikkében.

Forrás: V4NA HÍRÜGYNÖKSÉG2020. 12. 07. 16:34
null
Arguineguin, 2020. november 20. Európába igyekvõ illegális bevándorlók a parton, miután a Kanári-szigetekhez tartozó Gran Canaria szigetén fekvõ Arguineguin kikötõjébe érkeztek 2020. november 20-án. MTI/AP/Javier Bauluz Fotó: Javier Bauluz
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Franciaországnak rengeteg problémát és óriási anyagi terhet jelentenek a migránsok, közülük is főleg azok, akik illegálisan tartózkodnak az országban. Ők az egészségügyi ellátórendszerre is nagy terhet rónak, hiszen Európában egyedülálló módon nem csak a sürgősségi betegellátást biztosítják számukra az országban, hanem minden olyan egészségügyi alapellátást, amely bármelyik francia állampolgárnak jár.

A Le Figaro értesülései szerint jelenleg több mint háromszázharmincezer illegális bevándorló van Franciaországban, akiknek az orvosi ellátása több mint egy milliárd euróba, egészen pontosan egymilliárd 61 millió euróba kerül a költségvetés terhére.

A 2021-es pénzügyi törvényjavaslat menedékjogról, bevándorlásról, beilleszkedésről és állampolgárságról szóló legújabb beszámolójában a szenátus jogi bizottsága meghatározza, hogy az állam az ország területén illegálisan tartózkodó külföldi állampolgároknak ingyenes hozzáférést biztosít a speciális orvosi és kórházi ellátáshoz.

A jelentésben közölt statisztikák szerint egyre több ilyen személy van Franciaországban, jelenleg több mint háromszázharmincezer főről van tudomása a hatóságoknak, a 2019. december 31-én közzétett adatok szerint tavaly 334 546 ember részesült ingyenes egészségügyi ellátásban. Ez ötszázalékos növekedést jelent az előző évhez képest, amikor 318 106 külföldi állampolgár élt a lehetőséggel. Ami azonban igazán megdöbbentő, az az, hogy az elmúlt tizenöt évben megduplázódott a száma az ingyenes orvosi ellátásra jogosult illegális migránsoknak. A valódi számuk azonban feltehetően ennél jóval magasabb, mivel a statisztikában csak azok szerepelnek, akik igénybe vették az ingyenes orvosi ellátást.

Didier Leschi, a Francia Bevándorlási és Integrációs Hivatal (OFII) igazgatójának elmondása alapján ez a támogatás egyedülálló Európában, és Franciaország mellett csak Belgiumban van lehetőségük külföldieknek olyan ellátást igénybe venni, amely nem csak a sürgősségi esetekben szükséges alapvető orvosi beavatkozást foglalja magában. A két ország ugyanis hosszú távú tartózkodási engedélyeket ad ki ápolási célra azoknak, akik állításuk szerint a hazájukban nem tudnak hatékonyan hozzájutni az ellátáshoz. Jelenleg több mint harmincezer külföldi állampolgár tartózkodik ilyen módon az országban, az ő tartózkodási engedélyüket pedig megújítja az ország abban az esetben, ha további kezelésre van szükség. Az állami támogatás keretében száz százalékban fedezik a költségeket, ha a páciensnek nincs elegendő jövedelme.

Az OFII igazgatója szerint a szóban forgó betegek többsége Észak-Afrikából származik, de olyan amerikai állampolgárok is részesülhetnek a kedvezményben, akiknek a hazájukban nincs megfelelő társadalombiztosítási fedezetük, vagy nem akarnak emiatt adósságba keveredni. Sok olyan svájci állampolgár is van, aki a határ mentén él, és átjár Franciaországba a kezelésekre.

A rendkívül bőkezű támogatások hallatán nem csoda, hogy Franciaország rendkívül vonzó célpont a migránsoknak is. A Francia Bevándorlási és Integrációs Hivatal főigazgatója, Didier Leschi arról beszélt egy interjúban a Marianne című francia magazinnak, hogy a lakosság létszámához viszonyítva soha nem volt még annyi bevándorló az országban, mint manapság.

Elmondása szerint a legtöbb bevándorló valamelyik észak-afrikai országból érkezik, ami magyarázható Franciaország gyarmati múltjával is. Franciaországban rengeteg tunéziai, algériai és marokkói bevándorló van, és ez még több menekültet eredményez ezekből az országokból, mert minél nagyobb a célország befogadó közössége, annál többen érkeznek a francia ajkú afrikai országokból. Rajtuk kívül nagyon sok grúz, albán és afgán állampolgár nyújt be menedékjogi kérelmet Franciaországban, Leschi szerint azért, mert tudják, hogy itt sokkal nagyobb mértékű védelemben részesülnek, mint bárhol máshol Európában. Az OFII vezetőjének elmondása alapján sok afgán menekültnek Franciaország a végső mentsvár, mert itt befogadják őket, miután már az összes többi európai országból kiutasították őket.

A társadalmi különbségek enyhítésére Didier Leschi szerint bővíteni kellene a képzési programokat, hogy a menekültstátuszt kapott fiatal bevándorlók könnyebben be tudjanak illeszkedni, és olyan területeken kezdhessenek el dolgozni, ahol nagy szükség van a munkaerőre.

A családegyesítésre alapozó bevándorlási politikának azonban megvannak a maga nehézségei és veszélyei. Nagyon sok olyan külföldi állampolgárságú nő kerül be ily módon az országba, akik aztán nem fognak tudni elhelyezkedni a munkaerőpiacon, mert általában semmilyen képesítéssel nem rendelkeznek, és még a nyelvtudásuk sincs meg. Emiatt előbb-utóbb csak a saját közösségükkel lesznek kapcsolatban, ami könnyen szeparatizmushoz vezethet, véli a migrációs szakértő.

Didier Leschi szerint a migráció szabályozására elengedhetetlen az együttműködés az európai országok között, mert közösek az érdekek és azonosak a problémák. A migrációs áramlások csak kényszerű kitoloncolással vagy az anyaországba történő önkéntes visszatéréssel szabályozhatók. Ezért Didier Leschi úgy véli, hogy azok a bevándorlók, akik nem kapták meg a kiszemelt országban a tartózkodási engedélyt, jobban járnak, ha elfogadják az OFII által támogatott és szervezett önkéntes hazatérési programot a kitoloncolás helyett – olvasható a V4NA hírügynökség cikkében.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.