Egyiptomi miniszter: A vízhiány kihívás, egyben lehetőség a fejlesztésre

Forrás: MTI2019. 10. 17. 22:17

A vízhiány rendkívül nagy kihívás, egyben lehetőség a vízellátási rendszer fejlesztésére – mondta Abdel-Áti Szajed Mohamed Halil, Egyiptom vízgazdálkodási minisztere az M1 aktuális csatornának nyilatkozva csütörtökön.

Elmondta, Egyiptom nemzeti vízmegőrzési tervet dolgozott ki, amelynek pillérei közül a vízminőség területe a prioritás. Fontos a szennyvíztisztítás hatékonyabbá tétele és a vízfelhasználás hatékonysága is, amely jelenleg a globális érték 80 százaléka, ezt 5 százalékkal szeretnék növelni. Fontos az is, hogy új megoldásokat találjanak, valamint, hogy növeljék a létesítmények kapacitását – fejtette ki.

A lakosság növekedését figyelembe véve 2037-ig jelentősen növelni kell a hatékonyságot, aminek megvalósítására az ország 20 éves tervet dolgozott ki. Rendkívül nagy összegeket fognak ennek érdekében befektetni – hangsúlyozta.

Kifejtette: Egyiptom az egyik legszárazabb ország, területének 95 százaléka sivatagos vidék. Megújuló vízforrásainak 95 százaléka Egyiptomon kívülről érkezik az országba, a klímaváltozás nagy kihívás jelent, az egyre növekvő hőhullámok nagyon nagy terhet rónak az országra.

A 100 millió egyiptomit ellátó vízellátási rendszer megfelelő működtetése nagyon fontos – jegyezte meg. A vízfelhasználás jelentős, körülbelül 500 köbméter fejenként, a miniszter szerint azonban kétszer ennyi vizet kellene szolgáltatniuk a lakosságnak. Egyiptomban többször is felhasználják a beérkező vizet annak érdekében, hogy hatékonyabb legyen a felhasználás. A tengervíz sótalanításában is előrelépést kell elérni, 2030-ig hárommillió köbméter vizet tudnak majd sótalanítani – mondta az egyiptomi miniszter.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.