Egyre nő az üldözött keresztények száma a világban

A Nyitott Ajtók civil szervezet jelentése szerint gyakorta kerülnek célkeresztbe a keresztények.

MTI
2021. 01. 13. 10:01
null
Papok viszik hittársaik koporsóit egy mészárlást követően. Nigériában. Csak magukra számíthatnak Fotó: EMMY IBU Forrás: Europress/AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Folyamatosan emelkedik az üldöztetésnek kitett keresztények száma a világon, tavaly ez a szám már 340 millió volt – mutat rá a Portes Ouvertes (Nyitott Ajtók) nevű, francia protestáns nem kormányzati szervezet (NGO) szerdán közzétett, ötven országot vizsgáló éves jelentésében.

A protestáns szervezet rámutat arra, hogy míg a 2019-es jelentésük 260 millió üldözött keresztényről számol be, ez a szám 2020-ban nyolcvanmillióval nőtt.

Az ellenük elkövetett támadások a szervezet szerint a hétköznapi elnyomástól a legszörnyűbb erőszakcselekményekig terjednek. A beszámoló különösen aggasztónak találja a helyzetet Afrika szubszaharai térségében, Ázsia déli részén és a Közel-Keleten. Az itt tapasztalt diszkriminációt – elsősorban Ázsiában – a vallással összefonódott nacionalizmussal, Afrikában pedig a fekete kontinensen egyre terjedő, szélsőséges iszlamista tanokkal indokolja.

Papok viszik hittársaik koporsóit egy mészárlást követően Nigériában. Csak magukra számíthatnak
Fotó: Europress/AFP

A jelentés kiemeli, hogy jelentősen nőtt a meggyilkolt keresztények száma is, a 2019-es 2983-ról 4761-re. Patric Victor, az iroda igazgatója szerint kilencven százalékukat Afrikában ölték meg.

A szervezet megemlíti, hogy csökkent a templomok ellen elkövetett támadások száma, mindazonáltal hozzáteszi, hogy 2019-ben sok templomot örökre bezártak. A legtöbb templom Kínában és Nigériában vált a vallásüldözés áldozatává. Nőtt a hitük miatt őrizetbe vett keresztények száma is: tavaly 4277 volt, míg 2019-ben 3711. Az őrizetbevételek csaknem fele Eritreában és Kínában történt. A jelentést szerint a keresztények helyzete kétségkívül Észak-Koreában a legrosszabb, ahol a vallásosság rendszerellenes bűncselekmény, és munkatáborba küldenek miatta. Észak-Koreát a listán Afganisztán, Szomália, Líbia, Pakisztán, Eritrea, Jemen, Irán, Nigéria, India, Irak és Szíria követi.

A Nyitott Ajtók 1976-ban alapított francia irodája hatvan országban van jelen, ahol lelki és humanitárius segítséget nyújt az üldözött keresztényeknek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.